Preminuo britanski glumac Albert Fini

Albert Fini, koji je imao reputaciju vodećeg glumca britanskog novog talasa, početkom šezdesetih, umro je u 82. godini nakon kratke bolesti, objavila je njegova porodica.

Izvor: B92

Petak, 08.02.2019.

16:22

Preminuo britanski glumac Albert Fini

Slavnom glumcu je otkriven rak bubrega u maju 2011. godine. Gardijan prenosi da je Fini umro od infekcije pluća u bolnici nedaleko od Londona.

Njegova supruga Peni i sin Simon bili su pored njega.

Tokom karijere bio je pet puta nominovan za Oskara, ali ga nikada nije dobio.

Rođen je u Salfordu 1936. godine, u porodici koja je pripadala, kako je on sam znao da kaže, “nižoj srednjoj klasi”. Nakon gimnazije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umetnosti,u istoj klasi sa Piterom O’Tulom i Alanom Bejtsom.

Film u kojem je glumio Toma Džonsa doveo je do ekspanzije britanske kinematografije, posebno u SAD, gde je postao hit. Film je osvojio četiri Oskara, ali je Finiju Oskar izmakao. Još jedan film “Pod vulkanom”, adaptacija Malkolma Lovrija, doneo mu je nominaciju za Oskara.

Glumio je u televizijskim dramama, među kojima je igrao Vinstona Čerčila u “Nadolazećoj oluji” iz 2002. godine, za šta je dobio Zlatnu Baftu, Zlatni globus i Emi.

Nastupao je i u pozorištu

Njegova poslednja značajna uloga bila je u filmu o Džejmsu Bondu iz 2012. godine.

Fini je dva puta odbio zvanična priznanja - CBE 1980, i orden viteštva 2000. godine.

Ženio se tri puta. Pre supruge Peni, koja je bila turistički agent, Fini je bio u braku sa glumicama Džejn Venham i Anuk Eme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: