"Na korak smo do povratka lista Mirosavljevog jevanđelja"

Postoje veoma ohrabrujući nagoveštaji u vezi sa povratkom jednog lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju iz biblioteke u Sankt Peterburgu, gde ga tretiraju kao vrhunsko kulturno dobro, rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2018.

11:00

Foto: Printscreen / YouTube

Vukosavljević je za današnje "Novosti" naveo da se u kontaktima sa ministrom kulture Rusije došlo do rešenja koje je u interesu obe strane.

"U našem Narodnom muzeju nalazi se sedam slika Nikolaja Reriha koje su dospele između dva svetska rata. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom ovog slikara, razgovaramo da se velike vrednosti dvaju naroda vrate kući.

I na korak smo do tog važnog događaja", kazao je Vukosavljević. On je naveo da se, pored kulturnih centara u Parizu i Pekingu, koji su do sada otvoreni, planira da do kraja sledeće godine bude otvren i centar u Moskvi, a verovatno i u Londonu.

"Za 2020. nastojaćemo da bude i u Berlinu. Time ćemo nadoknaditi ogroman zaostatak koji je Srbija do sada imala u međunarodnoj saradnji", rekao je ministar kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: