"Srećni princ" otvorio 10. Merlinku

Premijerom filma "Srećni princ", rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta, sinoć je u punoj Velikoj sali Doma omladine Beograda počeo 10. Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka".

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2018.

10:25

Foto: Thinkstock/ilustracija

Festival je otvorio Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, a u ime partnera čija je zemlja ove godine u fokusu festivalskog programa prisutnima se obratio Matijas Šikorski, šef političkog odeljena Ambasade Nemačke u Srbiji.

Jevtić se prisetio prve godine održavanja festivala "Merlinka", kada je radio kao urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

"Pre 10 godina otvarali smo prvi Merlinka festival u maloj, Tribinskoj sali, i bilo je više policije nego ljudi u publici. Deset godina kasnije Merlinka je mnogo napredovala, a i mi sa njom, mada mi se čini da ima još puno da se radi na tom polju", konstatovao je Jevtić.

"Merlinka" je, kako je naglasio, značajan festival, koji možda ne može da promeni svet, ali je tu da stalno podseća društvo da svet treba i može da se menja, da može biti tolerantniji i da prihvata različitosti.

Do 9. decembra u Domu omladine Beograda biće prikazano više od 100 filmova iz 35 država. Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom "Uprkos svemu", jer nije bilo lako doći do ovog dvocifrenog broja.

"Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje", naglašava Azdejković.

Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala pobrinule su se Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015. godine, i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

U okviru pratećeg programa održana je tribina "Seksualno nasilje - zakon jače(g)", a otvorena je i izložba fotografija "Životi u tranziciji - LGBTQ Srbija" autora Slobodana Ranđelovića.

Sutra će u sali "Amerikana" biti prikazan dokumentarni video-zapis "Među ljudima: Život i gluma" reditelja Želimira Žilnika, uz razgovor sa rediteljem. Video-zapis, snimljen povodom izložbe "Shadow Citizens assemblage", ističe sećanja i komentare glumaca amatera u kombinaciji sa scenama iz filmova u kojima su učestvovali kao "protagonisti", pomešanim sa snimcima ekipe koja radi na setovima Žilnikovih filmova.

Najbolje filmove biraće žiri u sastavu: Ailin Pinkert (LGBT filmski festival Hamburg), Joni Lejser (reditelj i prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac) i Vladana Vasić (Sarajevski otvoreni centar koji organizuje Merlinka festival u Sarajevu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: