Kristi Puju: Reditelji da zaborave sanjarenje o festivalima

Radivoje Andrić predsednik "Fondacije Marko Glušac", Kristi Puju, rumunski reditelj i autor programa "First Films First" i Klod Šmit reditelj filma ,"Opljačkati Poitje" bili su gosti današnje konferencije za medije na Festivalu autorskog filma.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

12:47

Kristi Puju: Reditelji da zaborave sanjarenje o festivalima
Foto: Thinkstock

Andrić je predstavio Fondaciju Marko Glušac koja dodeljuje nagradu za životno delo mladom montažeru.

Dobitnik ovogodišnje nagrade je Davor Bosankić, montažer filmova: "Otvorena", "Poslednja avantura Kaktus Bate" i "Taksi bluz".

Andrić ističe da je osnovna ideja ove fondacije da pokaže koliko je montaža zapravo bitna u procesu stvaranja filma.

"Montažeri su dramaturzi sa slikama, ne sa rečima i njihov angažman je izuzetno važan za svaki film", kazao je Andrić.

Nakon predsednika "Fondacije Marko Glušac", medijima se obratio i Kristi Puju, reditelj koji je održao je master klas u utorak 27. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Puju ističe da su razvoj i realizacija filma teški sami po sebi i da je u tom smislu svakako smisleno otvoriti vrata mladim rediteljima kako bi svako dobio svoju priliku.

"Važno je za svakog reditelja da pobedi svoje sanjarenje o festivalima, jer kada dođe do pravljenja filmova, za to nema puno mesta. Takođe je važno da se odupre ideološki pritiscima koji postoje u svakom društvu", kazao je Puju.

Klod Šmit, reditelj filma "Opljačkati Poitje" rekao je da interesantno je da je taj film nastao apsolutno spontano film bez ikakvog plana ili čak scenarija.

"Lik koji me je inspirisao na stvaranje ovog filma jeste Vilfred, vlasnik perionice kola jer kroz njega mogu da spojim realan život i fikciju", rekao je Šmit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: