Gde je film "Bohemian Rhapsody" omanuo u odnosu na stvarnost?

Do sada ste verovatno, pogledali film o životu legendarnog pevača i frontmena grupe Kvin (Queen), "Bohemian Rhapsody", a u kojem glavnu ulogu tumači glumac Rami Malek. Ukoliko niste, a planirate, upozoravamo da slede spojleri.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

17:00

Gde je film
8. septembar 1976. godine

U tekstu "Sve što je Bohemian Rhapsody pogrešio o Fredijevom životu" portal "E njuz", predočio je nekoliko činjenica iz stvarnog života glumca, koje nisu na pravi način prikazane u filmu.

Nije lako na pravi način predstaviti bilo čiji život, a posebno ne jedne legende kakav je sigurno bio Fredi Merkjuri. Film je režirao Brajan Singer uz pomoć nekadašnjih članova benda Brajana Meja i Rodžera Tejlora. Oni su, naime, pomagali svojim savetima.

Ipak, nije se sve desilo kao što je u filmu prikazano. Ali, krenimo redom.

Na početku filma se objašnjava da je Fredi Balsura, koji tada još koristi porodično ime i koji je radio na londonskom aerodromu Hitrou na razvrstavanju prtljaga, upoznaje Brajana i Rodžera iste noći kada je njihov bend "Smajl" napustio pevač Tim Stafel.

Međutim, Fredi je članove benda upoznao 1969. godine. Tek godinu kasnije (1970) iz njega je izašao Stafel, a Fredi je već u to vreme živeo sa Mejom i Tejlorom.

Odmah je svojim prijateljima Brajanu i Rodžeru jasno stavio do znanja da želi da bude novi pevač u njihovom bendu. Fredi je takođe bio u nekoliko bendova pre nego što je sa Brajanom i Rodžerom oformio Kvin u aprilu 1970. godine.
Meri Ostin / Foto: Getty
Kako je Fredi sreo Meri

U filmu je predstavljeno da je Fredi svoju devojku Meri Ostin upoznao iste noći kada je prišao Brajanu i Rodžeru sa željom da postane deo njihovog benda. Međutim, realnost je nešto drugačija.

Naime, Brajan je u dokumentarcu iz 2000. godine "Fredi Merkjuri: Neispričana priča" rekao da su on i Fredi redovno posećivali Biba radnju (u kojoj je radila Meri) posmatrajući "prelepe" radnice, kao i da se Meri prvo zabavljala sa Brajanom.

"Onda je jednog dana došao Fred i upitao me: Da li si ozbiljan sa Meri? Mogu li da je pozovem da izađemo? A onda i jeste. Bili su ljubavnici dugo godina posle", rekao je u jednom intervjuu Brajan.

Ovako je Fredi upoznao Džima

Još jedan detalj u filmu nije baš najrealističnije predstavljen, a to je moment kada je Fredi upoznao svog ljubavnika i partnera Džima. U filmu je, nakon jedne zabave, koju je Fredi priredio u svojoj kući, kada su svi gosti otišli, pokušao da se nabaci mlađanom batleru. Batler se zvao Džim, a njegovo nabacivanje odmah je odbio. Međutim, ipak su ostali do jutra da razgovaraju. Na rastanku mu je Džim rekao da ga potraži kada se "osvesti" i potraži njegov telefon i adresu u imeniku.

"Znaš li koliko Džima Hatona ima u Londonu?", reči su koje u filmu izgovara Rami Malek (Fredi) kada mu Džim otvori vrata.

Nakon toga oni su započeli ljubavnu vezu.

U stvarnosti, Haton je radio kao frizer u hotelu Savoj kada je upoznao Merkjurija u baru za homoseksialce "Raj", u martu 1985. godine. Ostali su zajedno sve do Fredijeve smrti 1991. godine. Rej Foster? Ko?

U filmu Majk Majers glumi izvršnog direktora "EMI rekordsa" koji je odbio da pusti kao singl šest minuta dugu pesmu "Bohemian Rhapsody", svojevrsno Fredijevo remek-delo.

Naime, u filmu Majers govori kako nijedan klinac neće da slemuje uz ovu pesmu (a što je delom parodija na film Vejnov svet u kojem Vejna glumi upravo Majers, a u kojem se relativizuje album na kojem se nalazi upravo ta pesma do momenta kada glavni likovi rade upravo to – slemuju uz nju). Onome ko je davnih dana gledao film "Vejnov svet" sigurno će biti jasno o čemu je ovde reč.

U stvarnosti, dakle, Foster nije ni postojao. On je pomalo zasnovan na prvom čoveku "EMI rekordsa" Roju Federstounu, koji je bio veliki fan benda. Ipak, on zaista jeste verovao da je pesma preduga da bi bila singl.
Fredi Merkjuri / Foto: Getty
Fredijev odlazak od benda

Prilično dramatično je predstavljena i Fredijeva odluka da se na neko vreme odvoji od benda kako bi radio na svojoj solo karijeri. U pitanju je 1985. godina.

U jednoj sceni Rami (Fredi) priznaje Brajanu, Rodžeru i Džonu Dikonu (giraristi koji im se kasnije pridružio, sa svojih nepunih 18 godina) da želi da radi na solo karijeri.

U stvarnosti, grupa nije toliko dugo razdvojena, a nekako je izostavljeno iz filma (na kojem su zajedno sa režiserom radili i Brajan i Rodžer) i to da je Rodžer prvi započeo solo karijeru još 1981. godine.

Dijagnoza - HIV

Istinu o svom zdravstvenom stanju, u filmu, Fredi priznaje članovima benda tokom probe pred koncert "Live Aid" u Londonu, u leto 1985. godine.

Iako se ne zna kada se pevač tačno zarazio opakom bolešću, testirao se tek 1987. godine, kada su lekari uspeli da stupe u kontakt sa Meri, pošto ih je Fredi uporno izbegavao, verovatno strahujući da sa njim nešto ozbiljno nije u redu. I, ispostaviće se, bio je u pravu.

Takođe, kako je Rodžer jednom prilikom izjavio, bend nije bio upoznat da činjenicom da je Fredi zaražen HIV virusom sve do 1989. godine.
Fredi Merkjuri i Brajan Mej / Foto: Getty
Spektakularni koncert nije bio ujedinjenje

Koncert "Live Aid" u filmu je predstavljen kao prilika za ujedinjenje Kvina, posle više godina od kako članovi legendarne grupe nisu svirali zajedno. To je, zapravo, daleko od istine.

Oni su zajedno nastupali osam nedelja pre "Live Aida" na Vembliju.

Tako da, naravno da je bilo dramatičnije u filmu napraviti kako momci moraju da se pomire i oproste Frediju za to što ih je ostavio, odselio se u Minhen na neko vreme kako bi radio na solo albumu.

Ipak, ništa od toga se nije baš tako desilo. Svakako, film je i pored ovih činjenica veoma interesantan, a muzika u filmu je vrhunska. Rami Malek se odlično snašao u ulozi legendarnog pevača koji je nedavno proglašen za najboljeg pevača svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: