Izložba povodom 95. rođendana operske umetnice Biserke Cvejić

Muzej pozorišne umetnosti Srbije svoju izložbu „Biserka Cvejić – od svetske dive do vrhunskog pedagoga“ posvećuje proslavi 95. rođendana jedne od najvećih operskih umetnica XX veka i 40-godišnjici njenog pedagoškog rada, a u okviru obeležavanja 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu, u kojem je gospođa Cvejić 1950. debitovala, u narednih deset godina počela da razvija svoju blistavu karijeru, a kasnije često gostovala.

Izvor: B92

Petak, 02.11.2018.

13:54

Izložba povodom 95. rođendana operske umetnice Biserke Cvejić
Foto: Promo

„Jedan pun život u kojem je postignuto i ono što je najteže postići – biti ne samo široko cenjen, već i voljen. Takvima aplauzi kao da nikada ne prestaju...
(Miroslav Radojčić, „Politika“)

Biserka Cvejić, jedna od najvećih operskih umetnica XX veka, tokom skoro tri decenije duge pevačke karijere, ostvarila je 77 mecosopranskih uloga u skoro 1.800 predstava na velikim domaćim, jugoslovenskim scenama, kao i na mnogobrojnim inostranim, koje uključuju i one najveće: Metropoliten, Bečku državnu operu, milansku Skalu, Arenu u Veroni, Kovent garden u Londonu, Teatro Kolon u Buenos Ajresu, Boljšoj teatar u Moskvi i mnoge druge. NJen snažan mecosopran posebne lepote i punoće, te lična emotivna riznica pokretana snažnim instinktom i oblikovana studioznom analizom i zadivljujućom invencijom, kapital su pomoću kojeg je kreirala uzornu galeriju operskih likova, uznetih do najvišeg umetničkog nivoa: Amneris, Eboli, Karmen, Acučena, Ulrika, Princeza de Bujon, Dalila, Đulijet, Laura Adorno...

Kritičari su hvalili njenu muzikalnost, njen dramski mecosopran i naglašeni smisao za karakterizaciju likova, a žurnalista i muzički kritičar Slobodan Elezović je istakao: „Umjetnost Biserke Cvejić temelji se na inventivnoj sintezi vokalne tehnike u punoj funkciji interpretativne snage vokalne i psihološke odrednice tumačenog lika. Time se u cijelom bogatom opernom opusu profilira galerija protagonista glazbenih drama, koje je snagom svoje osobenosti, pune emocionalnih naboja, Biserka Cvejić uznosila na najviše razine glazbenih scensko-umjetničkih dostignuća“.

Tokom blistave karijere pevala je sa najvećim operskim umetnicima (Birgit Nilson, Renata Tebaldi, Franko Koreli, Nikolaj Geda, Plasido Domingo, Tito Gobi, Mario del Monako...) i susretala se sa značajnim ličnostima iz različitih miljea, poput Grejs Keli, Josipa Broza Tita i mnogih drugih.

Uvek raspoložena i vedra, sa šeretskom iskrom u očima, gospođa Cvejić i u 95. godini pleni mladalačkom energijom, jednostavnošću, neposrednošću, srdačnošću. Po prirodi veliki optimista, šaljivdžija, skromna, nikad prepotentna, na sve gleda vedro („pesma, igra i smeh su moje tajne pilule dugovečnosti“, „smatram velikom srećom što sam bila u prilici da svojim glasom i pesmom obradujem druge ljude“) i još uvek aktivno pomaže mladim pevačima da zakorače stazama svoje slavne profesorke, uvek u srdačnom, gotovo materinskom kontaktu sa bivšim studentima koji tom stazom uveliko hode.

Autor izložbe i kataloga
Mirjana Odavić, muzejski savetnik

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: