Dejan Savić: "Pod maskom umetničkih razloga krije se politizacija"

Upravnik narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je u intervjuu za "Večernje novosti" da iz najnovijih previranja u toj kući stoje "politicacija i privatni interesi" i najavio da će se narednih dana sresti sa kolegama iz Drame u vezi sa izborom novog direktora.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 31.10.2018.

09:25

Dejan Savić:
Foto: Screenshot, Youtube

List ocenjuje da su ta previranja izazvana s jedne strane, smenom direktora Drame Željka Hrubača, a s druge zahtevom dela ansambla da Savić napusti funkciju.

Upitan zašto do sada niije mnogo istupao u javnosti u vezi s tim, Savić kaže da, ako se neko od zaposlenih sa svojim problemima i primedbama obrati medijima, a ne njemu ili drugim nadležnim službama u pozorištu, na tu vrstu komunikacije ne može da reaguje.

"Plašim se da ovde zapravo i nije bila namera da se problemi i primedbe rešavaju, već iznesu u javnost, i da se pod maskom slabo prikrivenih umetničkih razloga kriju jedna politizacija slučaja i privatni interesi", istakao je on.

Prema njegovim rečima, to se vidi iz navodne liste onih koji podržavaju njihove zahteve, "među kojima su opozicioni lideri, bivši komesari u kulturi, glumci i stvaraoci iz Hrvatske i BiH".

"Juče smo dobili i skupštinsko pitanje o smeni Hubača, koje je uputila Demokratska stranka", dodao je Savić.

On smatra da tu ima "mnogo izmanipulisanih ljudi, kao i da ima umetnika koji su zabrinuti za neke svoje lične interese".

"Ne sporim da postoje i opravdani zahtevi, ali koji se mogu rešiti i rešavaju u samoj kući", dodao je on.

Pošto se sa najviših državnih instanci traži brzo rešenje, Savić je na pitanje da li je ono moguće, odgovorio: "Uveren sam da možemo brzo i kvalitetno da ga nađemo. Moja odgovornost i jeste da to rešim u naboljem interesu kuće. U tom smislu otvoren sam za svaki vid saradnje."

"Narednih dana sešću sa kolegama iz Drame i predočiti im koje uslove treba da ispunjava novi direktor, a to je da bude bespogovorni umetnički autoritet, da uposli veći deo ansambla i da pruži šansu spoljnim saradnicima gde god je to moguće i potrebno, pa i mladim talentima", rekao je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: