"Isti" Dejana Petrovića najbolji dokumentarni film

"Zlatnu mimozu" za najbolji dokumentarni film na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi (Montenegro Film Festival) dobio je srpski film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića za, kako je navedeno u obrazloženju stručnog žirija, „svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2018.

12:05

Foto: Promo

Isti je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. U saopštenju za medije piše da „njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daju pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu“.

Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj/scenarista/producent filma je Dejan Petrović, a njegovi glavni saradnici su direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović i kompozitor Vojin Ristivojević.

Dejan Petrović scenarista je i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju.

Kvalitete filma Isti prepoznao je i Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je lane ovaj film uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: