Izložba nakita u Njujorku "Nakit: tranformisano telo"

Šta je nakit, zašto ga nosimo, koju poruku želi da prenese okolini, to su sve pitanja na koja bi trebalo da pruži odgovor izložba njujorškog muzeja Metropoliten, koja će biti otvorena 12. novembra pod nazivom "Nakit: transformisano telo".

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.07.2018.

12:25

Izložba nakita u Njujorku

Kako je javila pres služba ovog najvećeg američkog muzeja, izložba će prikazati nakit od najstarijih vremena do naših dana i pokazati na koji način on transformiše onoga koji ga nosi.

Ova globalna izložba najličnijeg čovekovog ukrasa, koji je najuniverzalniji oblik umetnosti, obuhvatiće 230 eksponata, od kojih je najveći deo iz kolekcija samog Metropolitena.

Sjajna kolekcija ukrasa za kosu i uši, broševa i pojaseva, ogrlica, prstenja, izrađenih od 2600. godine pre nove ere do danas, biće izložena zajedno sa skulpturama, slikama, grafikama i fotografijama kojima je, takođe, u centru pažnje nakit i dopunjavaju priču o čovekovoj transformaciji uz pomoć nakita.

"Ako se telo shvati kao pozornica, a nakit je jedan od najgizdavijih izvođača kroz celu istoriju ljudskog roda i kroz sve kulture, nakit je služio kao dopuna čovekovoj figuri i podvlačeći njen izgled naglašavao određene delove tela i u suštini čoveka transformisao", piše u katalogu ove izložbe.

Na početku izložbe biće postavljena instalacija na kojoj je nakit raspoređen od glave (kosa, usne, uši vrat i grudi), a zatim se spušta prema rukama i prstima, struku, zglobovima na nogama, pa sve do stopala.

Ostale sale će biti podeljene po temama da bi posetioci mogli da upoređuju, na primer, prstenje od Afrike do Kine, tijare od Londona do Damaska...

Posebno će biti izložena jedna nakivena mumija, sa nakitom od posmrtne maske do skarabeja kraj njegovih stopala, da bi se videlo kako je egipatska elita pre nekoliko hiljada godina išla ukrašena za život na onom svetu.

Isto tako će biti okićen i jedan kostur sa kraljevskog groblja u mesopotamskog gradu Uru, kao i vladari iz Kalime (Kolumbija), koji su imali kompletnu odeću ukrašenu listićima od zlata. Nakit je jasno pokazivao položaj u društvu svoga vlasnika i među primerima takvih ukrasa je nakit od safira i bisera iz Vizantije, fino rađene grivne i naušnice od zlata rađene za elitu helenističke Grčke, kao i nakit od slonovače izrađen za kraljevske dvorove u afričkom Beninu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: