Dve decenije od "Prve damske detektivske agencije"

Pre ravno 20 godina u martu se na policama britanskih knjižara pojavila knjiga sa neobičnim naslovom "Prva damska detektivska agencija" a potpisao ju je kao autor Aleksandar Mekol Smit.

Izvor: B92

Petak, 27.07.2018.

17:38

Dve decenije od
Foto: Thinkstock ilustracija

On je rešio da jubilej ovog svog globalno popularnog serijala proslavi i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu knjiga u Edinburgu, koji se održava od 11. do 27. avgusta, ali i na drugim smotrama knjiga od Bocvane do Australije.

"Dragi čitaoče, Madam Presses (Dragocena) Ramocve i njena Prva damska detektivska agencija našla se na sceni i vi ste se zaljubili u nju. Od tada su knjige o njenim doživljajima stalno u štampi i sada je možete dobiti prevedene na 46 jezika širom sveta. Jubilej ćemo obeležiti specijalnim izdanjem prve knjige a 19. 'Boje sve svoje stoke' će se pojaviti do kraja godine", poručio je Mekol Smit na svom ličnom sajtu.

Taj serijal je započeo kao kratka priča napisana za prijatelje ali pošto se svidela i svom piscu prerasla je u roman i zatim u još 19 knjiga, čiji junaci su osvojili srca čitalaca među kojima su i srpski koji su, zahvaljujući izdavačkoj kući "Samizdat B92", imali sreću da mogu kupiti sve jer su prevođeni kako su štampani u Velikoj Britaniji.

Samo na engleskom je do sada prodato 20 miliona primeraka a Mekol Smit nema nameru da prestane sa pisanjem avantura Madam Ramocve.On pisanje ovog serijala naziva podužim ljubavnim pismom zemlji i njenoj kulturi kojima se divi.

Presses (Dragocena) Ramocve je živahna i osećajna žena građena kako to vole njeni sunarodnici (punija) i pošto je imala smelosti da otvori svoju detektivsku agenciju, primenjuje metode koji nisu konvencionalni, njeno ponašanje nije baš otmeno, po ukusu bivših kolonijalnih gospodara, to jest Engleza, ali ipak je svi njeni čitaoci stavljaju pored Miss Marpl, njene britanske koleginice iz pera Agate Kristi.

Ramocve poseduje lukavost i posebnu intuiciju a uz to ima i dobru saradnicu madam Makutsi i gospodina J. L. B Matekonija, šarmantnog vlasnika "Tlokveng spidi motorsa". Otkako se pojavila na literarnoj sceni Presses (Dragocena) Ramocve je postala jedan od najslavnijih privatnih detektiva rešavajući svoje slučajeve urođenom mudrošću i razumevanjem ljudske prirode.

Njen literarni otac ju je smeštao u pripovetke, dečje knjigea,TV filmove koje je režirao Antoni Mingela u radio-drame na BBC 4 koje se emituju već 10 godina. Sada je Mekol Smit najavio da radi na mjuziklu u kome će glavna junakinja biti njegova Ramocve.

Tokom ove godine Mekol Smit će posetiit svoje čitaoce u Sri Lanki, Dubaiju, Australiji, a u septembru putuje u Bocvanu da bi snimio dokumentarni film o zemlji koju voli.

Tokom protekle dve decenije ovaj serijal su hvalili književni kritičari najuglednijih medija pa je "Dejli mejl" objavio da su "tolerancija i ljudskost stalno prisutni u ovom divnom, neodoljivom serijalu, na koji se može steći zavisnost".

"Očaravajuće...inspiracija za sve nas....simpatični podsmešljiv glas Presses (Dragocene) Ramocve nežno zvoni u ušima čitalaca", objavio je kritičar prestižnog dodatka "Njujork tajmsa" posvećenog knjigama.

"U svetu Sendija (nadimak) Mekol Smita čisto uživanje u životu se visoko ceni", napisao je "Tajms".

"Pisana sa elegancijom i šarmom kao i sve prethodne knjige ovog serijala sada autor u novu knjigu unosi poruku zapadnim zemljama ( koje na Afriku gledaju kao nepopravljiv i haos), da imaju puno da nauče od Bocvane, jer prijateljstvo može da učini ovaj svet manje lošim", napisao je "Independent".

Aleksandar Mekol Smit (1948) je engleski pisac i profesor emeritus medicinskog prava na Univetrzitetu u Edinburgu gde je, inače diplomirao i doktorirao medicinsko pravo i bio etiku.

Rodio se u nekadašnjoj britanskoj koloniji Rodeziji (danas Zimbabve) i radio je u međunarodnim telima koja se bavi ovim pitanjima o kojima je napisao čitavu biblioteku knjiga i članaka.

Vratio se u Afriku da bi 1981. pomogao i u osnivanju Pravnog fakulteta u Bocvani na kome je predavao i bio je jedan od pisaca krivičnog zakona ove zemlje.

Od 1984. se nastanio u Edinburgu, gde je sa ženom koja je lekar obnovio jednu rezidenciju iz 19. veka i tu podigao dve ćerke.

Voli muziku i amaterski svira fagot i jedan je od osnivača Stvarno groznog orkestra, dok je u Bocvani osnovao prvi centar za operu i napisao libreto za afričku verziju "Magbeta".

Pre četiri godine kupio je nenastanjen lanac malih ostrva u predelu Hebrida i objasnio da "ne namerava da nešto radi sa tim ostrvima osim da ih zavešta Škotskoj pod uslovom da ostanu nedirnuta kao sklonište za ptice i foke kojima su ta ostrvca dom", kazao je Aleksandar Mekol Smit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: