Velike evropske izložbe koje ne smete da propustite

Pikaso, Gustav Klimt, Egon Šiele , Delakro u Parizu, Brugel u Beču, Da Vinči u Firenci, Frida Kalo u Budimpešti, Marina Abramovič u Beogradu...samo su neke od vrhunskih izlobi koje tokom narednih meseci nude evropske metropole, a koje ne treba propustiti ukoliko se u njima i nađete.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

14:14

Velike evropske izložbe koje ne smete da propustite
Foto Getty

London

U Tejt muzeju savremene umetnosti možete do 9. septembra pogledati prvu samostalnu Pikasovu izložbu. U ovom muzeju predstavljena je godina za koju kritičari tvrde da je bila najvažnija u životu ovog umetnika - 1932. godina. Sve što mu se dešavalo u toj godini posetioci će moći da otkriju putem slika, skulptura, crteža i privatnih fotografija.

U Kraljevskoj akademiji umetnosti posetioci će moći od 4. novembra ove do 3. februara 2019. godine da pogledaju izložbu Klimt/Schiele. Radikalni austrijski simbolista Gustav Klimt i njegov štićenik, mladi i talentovani Egon Šiele umrli su 1918., a povodom stote godišnjice ova izložba, kroz crteže dobavljene iz bečke Albertine, nudi uporedni pregled njihovih dela.

U muzeju Viktorije i Alberte do 4. novembra svi zainteresovani mogu da pogledaju izložbu Frida Kalo. Ručno obojeni gipsani korseti, u kojima je Frida Kahlo provela mesece oporavljajući se od teške saobraćajne nesreće, samo su mali deo izložbe posvećene garderobi i modnim detaljima slavne meksičke slikarke. Zbirka od oko 300 predmeta prvi put javnosti je predstavljena 2004. godine u Plavoj kući u Meksiku, gde je Kahlo živela s Diegom Riverom.
Foto Thinkstock
Pariz

U Luvru do 23. jula posetioci će moći da pogledaju izložbu slikara Delakroa. Retrospektiva velikana francuskog slikarstva obuhvata oko 180 radova, među kojima je i čuvena "Sloboda vodi narod", ali i manje poznata dela, brojne skice, studije i dnevnici i zapisi.

U Centru Popmpidu, ukoliko vas put navede u Pariz, do 15. oktobra pogledajte izložbu Sabine Vajs "Gradovi, ulice, drugi". Humanistička fotografija nastala u radničkim i sirotinjskim četvrtima Pariza svoj je vrhunac doživela je u periodu od 1945. do 1950., a Sabin Vajs jedna je od njenih poslednjih preživelih ključnih predstavnica Madrid

U španskom Narodnom muzeju Prado pogledajte Rubensovu izložbu "Slikar i skice" koja će biti otvorena do 15. avgusta.

Rubensove velike religiozne i istorijsko-alegorijske kompozicije danas se smatraju najvišim dometima flamanskog baroknog slikarstva. Izložba u Madridu umetnika prikazuje kao vrhunskog crtača te fokus stavlja na brojne njegove skice uljanim bojama.

U muzeju Tisen-Bornemiza pogledajte izložbu francuskog slikara Eugena Boudina, poznat kao slikara plaža, luka, ušća reka i brodova.

On je svojim radom nadahnuo brojne impresioniste, a pogotovo Kloda Monea, jednog od začetnika pokreta. Ova izložba istražuje vezu dvojice umetnika, a možete je pogčledati do 30. septembra. Berlin

U nacionalnoj galeriji u Berlinu, ako vas put navede u ovu evropsku prestonicu, obiđite izložbu "Lutanja" koja traje do 16. septembra.

U evropskoj umetnosti 19. veka šetnje su bile ključna tema, a lutanja svih mogućih vrsta, od onih u prirodi do onih u životu, slave se na velikoj izložbi u Berlinu koja nudi preko 100 radova slavnih umetnika. Među njima su Kaspar David Fridrih, Džoan Kristijan Dal, Ferdinand Hodler, Pol Gauguin i Pier-August Renoar.

Nemojte da propustite i Berlinski bijenale koji traje do 9. septembra u Akedemiji umetnosti.

Beč

Ako se na jesen zaputite u Beč obavezno posetite Muzej istorije umetnosti u kojem će biti postavljena izložba slika Pitera Brugela od 2. oktobra ove do 13. januara 2019. godine.

Ostalo je svega 40 slika Pitera Bruegela, čuvenog flamanskog renesansnog slikara poznatog po prizorima krajolika i folklora, a čak 12 ih je u bečkom Muzeju istorije umetnosti, uključujući “Vavilonsku kulu” iz 1563.

Njima će se na ovoj izložbi dodati još dragocenih primeraka iz drugih muzeja i privatnih kolekcija, od kojih mnogi nikad pre nisu bili pozajmljeni drugim muzejima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: