Engleski pacijent proglašen najboljim dobitnikom Man buker nagrade

Roman "Engleski pacijent" (The English Patient) autora Majkla Ondačija proglašen je najboljim dosadašnjim dobitnikom prestižne književne nagrade "Man Buker" (Man Booker Prize) na proslavi pet decenija postojanja te nagrade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

09:36

Engleski pacijent proglašen najboljim dobitnikom Man buker nagrade
Printscreen YouTube/Miramax

Priča kanadskog pisca o ljubavi i sukobu tokom Drugog svetskog rata nagrađena je nagradom "Golden Man Booker" za fikciju pošto je osvojila glasove čitalaca.

Majkl Ondači je 1992. dobio nagradu "Buker" za knjigu "Engleski pacijent", na osnovu koje je 1996. snimljen film u kojem su glumili Rejf Fajns i Žilijet Binoš, a koji je osvojio devet Oskara.

U konkurenciji za nagradu su osim "Engleskog pacijenta" bila još četiri romana, a u anketi na internetu prikupljeno je 9.000 glasova.

Organizatori nisu obelodanili detalje glasanja, ali su istakli da je svaka knjiga predstavljala jednu od pet decenija.

Kako je navedeno, žiri je odabrao pet knjiga od ukupno 51 dobitnika nagrade "Buker".

Ondači je rekao da "ni na trenutak" nije mogao da poveruje da je njegova knjiga najbolja i odao počast britanskom režiseru Entoniju Mingeli, koji je umro 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: