Posle 15 godina svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu

Narodni muzej Srbije otvoren je večeras u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici... Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 sata 29. juna.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.06.2018.

21:38

Posle 15 godina svečano otvoren Narodni muzej u Beogradu
Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Narodni muzej Srbije otvoren je večeras u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.

"Mi naše poslove koje započinjemo završavamo. Narodnom muzeju treba da se vraćamo i da ga zajedno čuvamo i u njega ulažemo. Danas Narodni muzej vraćamo našem narodu", rekla je Brnabić i dodala da muzej treba da služi mladima i da je njima posvećen veliki broj programa i da su "muzeji vazni, jer spajaju pretke i potomke, mladima daju inspiraciju za ono što mogu stvoriti".

"Dve najznačajnije ustanove kulture u Srbiji bile su zatvorene i zapuštene i simbol vremena političara koji su muzeje zatvarali, a kulturu zaposltavljali. To je sada iza nas", rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na "vraćanje kulture u fokus".

Ona je dodala da je na današnji dan, pre godinu dana, stupajući na premijersku funkciju u Skupštini Srbije ovećala da će Vlada Srbije otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

"Mi moramo jedni druge da podržavamo, da pokažemo i sebi i svetu ko smo - autentična kreativna i misleća nacija. Nardoni muzej je srž naše kulturne tradicije", rekla je Brnabić.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej reće u novi život i da će biti "putokaz u buramo ovog ili budućeg vremena".

On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti "kultura diskontinuiteta", ali da je primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

"-Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši cikjevi su izgradnja muzeja Grada Beograda, zavrsetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorista u vranju. U septembru otvaramo srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima", rekao je Vukosavljević.

On je rekao i da su ulaganja u kulturu u Srbiji ispod jedan odsto, koliko preporučuje Unesko, a da je kultura "beton koji se uliva u temelje jednog društva".

"Kultura je naša hrana i naš život', rekao je Vukosavljević

Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je zadatak ostvaren i u celosti obnovljena "najstarija i inajznačajnija institucija Srbije".

"Muzej dobija novi vizuelni idnetitet. Ovaj projekat bilo je moguće ostvariti zahvaljujući kontinuitetu zato iznova zahvaljujemo predsedniku Srbije. Bez zajedničkih napora muzej ne bi mogao sa bude svečano otvoren", rekla je Borić Brešković.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ministarke pravde, evropskih integracija i građevinarstva, Nela kuburović, Jadranka Joksimović i zorana Mihajlović, kao i ministri unutrašnjih poslova, rada i energetike, Nebojša Stefanović, Zoran Djorđević i Aleksandar Antić.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Muzej će naredna 24 sata raditi neprekidno, a ulaz će biti besplatan prva tri dana.

Na početku je prikazan video "Buđenje" u kojem je glavni protagonista baletan Sergej polunjin i cilj je da se kulturno nasleđe Srbije i Narodni muzej, kao najznačajnija kulturna institucija predstave široj svetskoj publici.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture, najavljeno je ranije iz Muzeja.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka. Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima. Postavka će biti raspoređena na tri nivoa na oko 5.000 kvadratnih metara.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme - utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera, koja je po rečima direktorke Bojane Borić Brešković koštala oko 12 miliona evra.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Veliki trenutak za srpsku kulturu

Ovo je veliki trenutak za srpsku kulturu i značajan momenat za mlade generacije, koji će imati priliku da se susretnu sa vrhunskom umetnošću, saglasili su se večeras sagovornici Tanjuga, slikar Vladimir Veličković, Tijana Čolak Antić iz Etnografskog muzeja, kao i Kolja Božović iz Muzeja savremene umetnosti.

Božović je naglasio da će mlade generacije imati veliku šansu da nauče mnogo o umetnosti u Narodnom muzeju...

„Proveo sam dosta vremena u detinjstvu u Narodnom muzeju. Drago mi je da će neki novi klinci imati priliku da nauče svešta u tom muzeju“, rekao je Božović.

Poznati srpski slikar Veličković kazao je da se jedna avantura završila i da je pred Beograđanima i svim gostima Narodnog muzeja šansa da se upoznaju sa vrhunskim ostvarenjima iz različitih perioda umetnosti.

Posle mnogo godina Narodni muzej je iznova otvorio svoju riznicu i verujem da je ovo momenat u kojem je moguć preokret u srpskoj kulturi, rekao je Veličković.

Čolak-Antić kaže da je otvaranju Narodnog muzeja prethodila izuzetna marketinška kampanja koja je bila dozirana na pravi način.

„Svi znamo da je to izuzetan momenat u istoriji naše kulture, jer su posle 15 godina dela vrhunskih majstora dostupna publici“, rekla je ona.

Brnabić: Posle 15 godina vraćamo Narodni muzej građanima

Danas je veliki dan za kulturu u Srbiji. Posle 15 godina, vraćamo Narodni muzej našim građanima. Simbolično na Vidovdan, otvoramo muzej koji je srž naše kulturne tradicije, napisala je na svom tviter nalogu premijerka Ana Brnabić.

Naša najznačajnija institucija kulture, naime, otvoriće danas vrata posetiocima, koji će imati priliku da vide između tri i četiri hiljade eksponata od 400.000 artefakata, koliko poseduje Narodni muzej.

Izloženi artefakti pripadaju periodu između 7. veka pre nove ere do polovine 20. veka.
Foto: Tanjug / Rade Preliæ
Koliko je otvaranje muzeja za publiku veliki kulturni, pa i društveni događaj, svedoči činjenica da će, na primer, ljudi koji su išli u osnovnu školu kada je Narodni muzej zatvoren sada imati priliku da svoju decu upoznaju sa izuzetnom riznicom umetnina koju muzej poseduje.

Za samo otvaranje, večeras priprema se multimedijalni spektakl na Trgu Republike, a očekuje se nekoliko stotina gostiju.

Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 sata 29. juna.

Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: