Arsenal Fest 08 finale: "Muzika je moćan alat, koji povezuje ljude!" / FOTO

Kragujevački Arsenal Fest 08 završen je u nedelju rano ujutro, najposećenijom trećom večeri, koja je u stari Knežev arsenal dovela oko 9.000 ljubitelja dobrog zvuka.

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

15:30

Arsenal Fest 08 finale:
Foto: Marko Obradoviæ Edge

Posetioce su dočekali raspoloženi Plavi orkestar, premijerno u Srbiji Enter Shikari, fantastična Morcheeba, kao i moćna Disciplin A Kitschme na "mejnu", dok je raznovsni program Garden stagea ljubiteljima ponudio zvuk bendova Straight Mickey and The Boyz Letu štuke, Stereo Banana, E-Play, Marka Louisa...

U subotu uveče momci iz Plavog orkestra pokazali su se kao majstori živih nastupa, uz oslanjanje na izvrsno muziciranje gitariste Saše Zalepugina i harizmu frontmena Saše Lošića Loše, koji je sa lakoćom uhvatio publiku pod svoje.

Frontemen "Plavog orkestra" Saša Lošić je, pred izlazak na binu, rekao da on i njegov bend koncert na Arsenal festu doživljavaju kao gostovanje u epicentru alternativne kulture i da se nada da "svojim lakim tonovima neće ošteti auru festivala".

Brojna publika je, zajedno sa Plavim orkestom, horski pevala "Fa fa fašista", "Ljubi se istok i zapad", "Odlazim", "Ako su to samo bile laži", "Sava tiho teče", "Bolje pijan nego star", "Kaja", "Lovac i koštuta", "Suada"...
Foto: Marko Obradoviæ Edge
Novinari su bili u prilici sa razgovaraju sa članovima angažovanog britanski pank-rok-dram'n'bejs benda Enter: Shikari, pred njihov nastup na Main stageu. Bubnjar Rob Rolf smatra da, uprkos stavu pojedinih kritičara da su oni jedan od retkih političkih glasova na britanskoj muzičkoj sceni, sebe ne smatraju "političkim bendom", već više društveno svesnim.

"Teme o kojima govorimo u svojim pesmama tiču se svih. Teško je ne biti političan. Ono što radimo je refleksija sveta koji nas okružuje, a politika je u svemu. I kada bismo ignorisali to, to bi bila laž. Pretpostavljam da samo izražavamo ono što vidimo i kako doživljavamo svet oko nas, ali sebe ne nazivamo političkim bendom”, rekao je Rolf.

Basista Kris Beten smatra da velika moć muzike jeste u povezivanju ljudi: "Bez obzira odakle dolazite i ko ste možete da se povežete emocijama koje muzika ima u sebi. To je moćan alat, univerzalan jezik koji svi razumeju!".
Foto: Zoran Lazareviæ Laki
Pre samog nastupa momci iz benda su pitali publiku da podignu ruke "oni koji su imali iskustva sa Enter:Shikari" i "oni koji to nisu imali".

Kako je broj ovih drugih preovladao, bend se zahvalio publici na pruženoj šansi, i priedio joj žastoku svirku. Najvećom energijom istakao se pevač Ru Rejnolds.

Odličan nastup je bio začinjen hitovima "Anything Can Happen In The Next Half Hour", "The Last Garrison", "Destabilise", "Rabble Rouser", "Anaesthetist" i "Sorry You're Not A Winner".
Foto: Marko Obradoviæ Edge
Najveća gužva na ovogodišnjem Arsenal festu vladala je za vreme atmosferičnog koncerta engleske trip hop-rok grupe Morcheeba, čija je pevačica Skye Edwards, u lepršavoj crvenoj haljini, lako zavela publiku baršunastim seksi glasom.

Morcheeba je publici darovala koktel pesama sa novog albuma "Blaze Away", kao i niz starih hitova poput "Otherwise", "The Sea", "Blindfold", "Let Me See"... dok je na bis uz horsko pevanje i ovacije izveden "Rome Wasn't Build In A Day".
Foto: Zoran Lazareviæ Laki
Čast da završi ovogodišnji Arsenal na Main-u pripala je kultnoj Disciplin A Kitschme i Dušanu Kojiću Koji, koji je po običaju publici pružio bučan, beskompromisan koncert.

Furiozno, od početka do kraja, bez pauza između kompozicija "Ovisnik o moći", "Neukusu treba reći ne", "Technicolor Eyes"...
Foto: Zoran Lazareviæ Laki
Na Garden Stage-u su se smenjivali pobednici Bunt festivala Nemesis, zanimljiv ekletični Organizam, žestoki majstori garažnog prangijanja Straight Mickey And The Boyz i kragujevački pop-rok bend Propaganda 117.

Na binu su, potom, izašle sarajevske Letu štuke, kantautora Dine Šarana. Publika na punom Gardenu je zajedno sa bendom pevala "Sunce", "Paranoju", "Šutiš", "Mjesto za dvoje"...
Foto: Ralle Petroviæ
Potom su štafetnu palicu na Gardenu preuzeli raspoloženi niški hip-hoperi Stereo banana.

Za njima je usledio žestoki alternativni rok bend E- Play, koji je beskompromisno (is)poručio publici "Srešćemo se", "Da budemo samo dobro" i "Divan dan" uz "Šamarčinu".
Foto: Marko Obradoviæ Edge
Program osmog Arsenala na sjajan način je zaokružio etno soul muzičar Marko Louis.

Istovremeno, na Explosive bini završena je celonoćna žurka na kojoj su publiku raplesali didžejevi Battric&Mivu, Olivian Nour i Rossko.
Foto: Zoran Lazareviæ Laki
Za tri večeri festivala, na Arsenalu su prvi put u Srbiji nastupili The Kills, zatim Editors, Marky Ramone, Dub Inc, YU grupa, Bad Copy, Viva Vox, Jinx, Kultur Shock, Kolja, Mortal Kombat, Del Arno Bend, Markwood & Hunckie, Kristijan Molnar, NTFO-a i brojni drugi.

Arsenal Fest 08 je za tri večeri u otvorenom prostoru istorijskog Kneževog arsenala, uprkos pretežno prohladnom i kišnom vremenu, posetilo oko 22.000 ljudi iz Srbije, regiona i sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: