Otkriven mural izraelskih umetnika u Fruškogorskoj ulici /FOTO

Novi mural u Beogradu poznatih izraelskih muralista iz Tel Aviva, Dedea i Nican Minca, otkriven je danas u Fruškogorskoj ulici, a ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam kazala je da su oni želeli da ostave nešto u srpskoj prestonici, u koju su se zaljubili.

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.05.2018.

20:17

Otkriven mural izraelskih umetnika u Fruškogorskoj ulici /FOTO
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ambasadorka je navela da su Dede i Nican u Beograd stigli na poziv ambasade Izraela i "Ciglane - Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti" prošlog vikenda, povodom manifestacije "Dani izraelske umetnosti", a da su se šetajući zaljubili u srpsku prestonicu i odlučili da ostanu duže.

"Oni su tamo (u okviru manifestacije Dani izraelske umetnosti) napravili umetnička dela koja su veoma karakteristična za Dedea i šetajući gradom zaista su se zaljubili u Beograd, odlučili da produže boravak i da pruže nešto ovom gradu. U saradnji sa Gradom Beogradom, koji je obezbedio opremu i smeštaj za umetnike, oni su uključeni u ovaj drugi projekat", kazala je Fišer Kam.

Ona je naglasila da su Dede i Nican posebno bili dirnuti pričom o vrapcima koji predstavljaju simbol Beograda, te da su odlučili da zbog toga njihov mural u fokusu ima upravo vrapce.

Podsetivši da je Dede ulični umetnik koji je veoma poznat u Izraelu, u Tel Avivu, gde je rođen, ali i u Londonu, Njujorku, Pragu, Varšavi, kazala je da će sada tako biti i u Beogradu.

"Mislim da ovde možemo da pričamo o sličnostima između Tel Aviva i Beograda, belog grada poput Tel Aviva, a sada i o umetnicima koji vole ta dva grada i pružaju im nešto", rekla je ambasadorka.

Fišer Kam je zahvalila Ciglani i Gradu Beogradu, ali naglasila da je posebno zahvalna komšijama koje su bile "neverovatne".

"Ako govorimo o sličnostima, mislim da je to još nešto u čemu su Izrael i Srbija slični. To su komšije koje dolaze ne samo da vide umetnost, nego i da učestvuju, da pomognu, donose vodu, hranu obezbeđuju sklonište od sunca.. To je, rekla bih, skoro kao kolektivna umetnost", rekla je ona.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Umetnički direktor festivala "Devet", koji će biti održan od 15. do 23. juna u Staroj ciglani, Viktor Kiš, kazao je da je mural "praktično poklon ambasadi Izraela u Beogradu" a naglasio da je urađen kroz projekat "Spajalica" Ciglane i festivala "Devet".

"Jedan pečat su ostavili na samoj galeriji Ciglane, a drugi ovde. Ovo je početak saradnje sa drugim zemljama, da praktično kroz svoje ambasade pošalju neku svoju modernu umetnost da na taj način ukrasimo Beograd i budemo obavešteni o tokovima savremene umetnosti i umetnosti uopšte u svetu", naglasio je Kiš.

On je kazao da veruje da će se takvi projekti nastaviti "s obzirom na to da već ima indicija od drugih amabasada".

Povodom festivala "Devet", kazao je da se očekuje oko 1.200-1.300 umetnika istakavši da se na organizaciji radi već danima. Naglasio je da se u svakom smislu isplati doći i videti toliku količinu umetnosti na jednom mestu.

"To je festival kreativnosti, umetnosti i to smo iskoristili da Dede i njegova devojka Nican, ulični umetnički par koji ostavljaju pečate svuda po svetu, najave ovaj festival i ostave pečat i u Beogradu. Mislim da će oni ponovo doći jer su se zaljubili u svašta ovde", kazao je Kiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: