Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u DKSG

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma "Dok'n'Ritam" biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad, najavili su danas organizatori.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.05.2018.

10:16

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u DKSG
Foto: Youtube Screenshot/ Dom kulture Studentski grad

Jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, čiji je ovogodišnji slogan "Eklektika je naš stil", obuhvatiće takmičarski i revijalni program, a više od 10 filmova imaće srpsku, ali i regionalnu i svetsku premijeru.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala - od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima, pa do filmova u kojima su veterani kulturološke scene poput Kornelija Kovača i Pece Popovića u potpuno drugačijem svetlu ili onih iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka.

Na trećem "Dok'n'Ritmu" premijerno će biti prikazan film "Ti možeš" priča o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava "Pankrti", kao i film "Pope, vrati se" o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru, autoru velikog broja eks-Yu pop-rok hitova, kao što su "Da mi je biti morski pas", "Oprosti mi, pape", "Skitnica", "Košulja plava".

Festivalsku premijeru imaće i film "Charlatan Magnifique" koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora Roberta Pešuta Manjifika, dok "Pobednici su dosadni" govori o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija "Tajanstveni voz" i "Dole na uglu".

Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife koji slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora. Iz Španije stiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda "Calexico" i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče o čemu govori film Palome Zapate "Casamance la banda sonora de un viaje".

U sekciji "Work in Progress" biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku - film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući "Diskos", a na festivalu će se predstaviti i projekat "Rok kamp za devojčice".

Interesantne knjige su i ovog puta na programu "Notabuk": "Tvornica glazbe - priče iz Dubrave" Siniše Škarice, "Antikvarnica snova" Želimira Altaraca Čička, "Ključ bubnja" Tama Amile Sulejmanović, "Idoli i poslednji dan" i druge.

U muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije - sastav "Moušaka" i u regionu već poznata Sana Garić San Ći sa svojim bendom, a najavljen je i nastup jednog od najtraženijih mandolinista u Indiji Pandita Sugata Baduria.

U revijalnom delu, ove godine sa posvetom divama na sceni, publika će gledati filmove o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film "Svedok jednog vremena" o Dvorani Doma sindikata. Biće dodeljene nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji i nagrada publike.

Žiri čine rediteljka iz Rijeke Morana Komljenović, Maja Cvetković iz benda "E-Play" i filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, selektor festivala Filmski susreti u Nišu Dejan Dabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: