"Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo je vazduh koji smo disali"

Legendarni jugoslovenski film "Lepota poroka" doživeo je restauraciju, pa će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sledeće nedelje u okviru projekta Vip Kinoteka. Glavna glumica filma Mira Furlan govorila je za "Danas" o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su prekinuli njenu karijeru u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Danas.rs

Nedelja, 27.05.2018.

17:25

Foto: Gettyimages

"Lepota poroka" prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi da radi u nudistički kamp. Film je pun scena golotinje, a prikazan je i seks utroje.

"Naši redatelji nisu znali šta da urade s glumicama, osim da ih skinu. Nisam sigurna da li je iko primetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog i prostačkog seksualizovanja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog autsajdera u društvu", rekla je Mira, koja se u nekoliko puta skidala u kultnim jugoslovenskim filmovima.

Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, s obzirom na to da je za vreme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima rekla da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

"Seksualno uznemiravanje je bio vazduh koji smo disali, nešto što si morao da shvatiš kao činjenicu s kojom se živi, inače se nije moglo opstati. Uglavnom smo sve radili da zaštitimo muškarce od njihovog sopstvenog samoponiženja", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: