Festival "Vitezovo proleće" održan u Beogradu

Praznik stvaralaštva za decu i mlade, 16. Beogradski festival pisaca za decu „Vitezovo proleće", održan je u Sava centru uz učešće poznatih dečijih pisaca i javnih ličnosti.

Izvor: B92

Nedelja, 20.05.2018.

16:18

Festival

Pred više od 4.000 dece, njihovih roditelja i nastavnika iz cele Srbije, Festival je otvorio protojerej Hrama svetog Simeona Mirotočivog Nevenko Šukur poručivši deci da samo upornost u savladavanju prepreka dovodi do cilja, nakon čega su se u programu smenjivali umetnici koji su svoje stvaralaštvo posvetili deci i mladima.

Pored predsednika Udruženja književnika Srbije Radomira Andrića i glavnog i odgovornog urednika časopisa za decu „Vitez", ujedno i direktora Festivala Nedeljka Popadića, u programu su učestvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje: akademik Matija Bećković, Bora Đorđević, Leontina i hor „Čarolije", Dušan Svilar, Ivana Jordan, pisci za decu: Slobodan Stanišić, Blagoje Baković, Ljubomir Ćorilić, Milojko Kaloderović, aforističari: Rade Đergović i Bojan Ljubenović. Kako sam dan održavanja Festivala predstavlja veliki dan stvaralačkog slavlja dece Srbije, program je obogaćen i različitim zabavnim sadržajima, uključujući dečije nastupe.
Na manifestaciji je podeljeno više od 1.000 knjiga i diploma, kao nagrade deci za stvaralaštvo u raznim umetničkim i obrazovnim delatnostima, dok je ovogodišnja Vitezova nagrada – „Povelja za ulepšavanje sveta deteta" pripala pesnika dr Petru Solaru.
Festival „Vitezovo proleće" jedan je od najvećih obrazovnih festivala za decu i mlade u našoj zemlji čiji je organizator Književni časopis za decu „Vitez", a održavanje ovogodišnje manifestacije podržali su kompanija Mozzart, Elektroprivreda Srbije i udruženje Prosvjeta iz Beča. U ime kompanije Mozzart, „Zlatnu povelju" Festivala za doprinos kulturi primila je generalna direktorka Koviljka Lončar.

Na petnaest festivala koji su održani do sada, nagrade je primilo više od 15.000 dece, darovitih mladih literarnih i likovnih stvaralaca a konkurs časopisa „Vitez", koji traje tokom cele godine, i nagrade koje su do sada dobili najuspešniji učesnici, mnoge od njih opredelili su da se kasnije bave književnošću, slikarstvom, umetničkim i kreativnim zanimanjima, motivisani za učenje i buduća znanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: