Danas počinje "Španski metar"

Festival filmova španskog govornog područja, 11. "Španski metar", počeće danas u Muzeju Jugoslovenske kinoteke ciklusom "Počasna nagrada Goja".

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.05.2018.

09:55

Danas počinje
Kadar iz filma Ðavolja kièma / Foto: YouTube screenshot

Tokom tri večeri publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost.

Na programu će biti "Đavolja kičma" Giljerma del Tora, "Cvet moje tajne" i "Sve o mojoj majci" Pedra Almodovara, "Divlja deca" Karlosa Molinera, "Hladno sunce zimi" Pabla Mala i "Pukovniku nema ko da piše" Artura Ripstajna.

Program festivala, koji će obuhvatiti 21 film iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele, nastaviće se u Dom omladine Beograda, gde će 23. i 24. maja biti predstavljen ciklus "Ženski ugao".

Taj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije.

Na repertoaru će biti "Mlada" Paule Ortis, "Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan" Letisije Dolere, "Marija Moliner. Širenje reči" Viki Kalavije i "Migel i Vilijam" Ines Paris, kao i selekcija kratkometražnih ostvarenja "Riot Girls: Španjolke na kratkom metru".

Ciklus premijernih projekcija pod nazivom "Savremeni film" 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda otvoriće film "Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" Ines Paris, koja će biti i gošća festivala.

Paris će nakon projekcije razgovarati sa publikom o svojim ostvarenjima, španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni.

"Savremeni film" će obuhvatiti još devet premijera - "Showroom" Fernanda Molnara, "Prevrtljivi sjaj" Agusta Viljaronge, "Obespravljeni" Robara Kalsadilja, "Nevidljiva ruka" Davida Masijana, "Stari prijatelji" Fernanda Viljarana, "10.000 km" Karlosa Markesa- Marseta, "Iluzijed.o.o" Roberta Girolta, "Spajanja" Ignasia Vilara.

Festival će zatvoriti romantični mjuzikl "Ludi od ljubavi" Franka Peresa-Garlanda.

Ulaznice koštaju 200 dinara za projekcije u Muzeju Kinoteke i Domu omladine i 300 dinara za Dvoranu KCB-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: