Li o Trampu: "To desničarsko…, ima ga širom sveta. Moramo da se probudimo!"

Američki reditelj Spajk Li, u strastvenoj izjavi punoj psovki, napao je na Kanskom festival američkog predsednika Donalda Trampa, zbog reakcije na prošlogodišnji nasilni protest belih suprematista u Šarlotsvilu u Virdžiniji.

Izvor: B92

Utorak, 15.05.2018.

18:00

Li o Trampu:
GettyImages

Li (61) je izjavio da je nakon nasilja u Šarlotsvilu Tramp imao priliku da osudi Kju kluks klan i "alternativnu desnicu". Umesto toga, on je rekao da su "obe strane krive" u sukobu neonacista i učesnika kontramitinga.

Prema Liju, američki predsednik, koga nije nazvao imenom, imao je "šansu da kaže da smo mi za ljubav, a ne za mržnju".

"To je bio odlučujući momenat i mogao je da kaže Americi i svetu da smo mi bolji od toga", rekao je Li.

Li je sa novinarima razgovarao posle jučerašnje premijere njegovog filma "BlacKkKlansman", filma koji je kanska publika pozdravila ovacijama.

Film je zasnovan na istinitoj priči, i smešten je u 1979. godinu, kada su se crni policajac Ron Stolvort i njegov kolega Jevrejin infiltrirali u ćeliju Kju Kluks Klana u Koloradu. Stolvorta igra Džon Dejvid Vošington, drugog policajca Adam Drajver, dok Tofer Grejs tumači ulogu nekadašnjeg šefa Klana Dejvida Djuka.

"BlacKkKlansman", koji je producirao Džordan Pil, završava se povezivanjem priče iz 1979. sa današnjicom, snimcima iz Šarlotsvila i Trampovim odgovorom na televiziji, koji su dodati nakon što je film već bio završen. Poslednji kadar je američka zastava, okrenuta naopako, koja nestaje u crnoj i beloj boji. Film će se u bioskopima naći u avgustu, na godišnjicu dešavanja u Šarlotsvilu.
GettyImages
"Istog trenutka sam znao da film mora tako da se završi, ali sam pre toga morao nešto da uradim", rekao je Li, i naveo da je pre nego što je u film ubačena scena automobila koji uleće u demonstrante pozvao majku Heder Hejer, žene koja je tom prilikom ubijena.

Reditelj je rekao da "bez njenog blagoslova" ne bi stavio u film scenu ubistva.

Spajk Li je Šarlotsvil nazvao "ružnom, ružnom, ružnom ljagom Amerike", ali i više puta ponovio da rasizam koji se vidi u "BlacKkKlansman" nije jedinstven za SAD.

"To desničarsko… (psovka) nije samo u SAD. Ima ga širom sveta, i mi moramo da se probudimo. Ne možemo da budemo nemi. To nije do toga da li ste crni, beli ili braon. Tiče se svih. Svi živimo na ovoj planeti a taj tip u Beloj kući ima nuklearne šifre. Kad god idem na spavanje razmišljam o tome", rekao je Li, i izrazio nadu da će "BlacKkKlansman" "podići ljude iz dremeža".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: