Slika Paje Jovanovića postala najskuplje delo jednog srpskog slikara

Slika čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je u utorak na aukciji u aukcijskoj kući Sotbi za 465.000 funti, odnosno za nešto više od pola miliona evra.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.04.2018.

16:15

Default images

Slika je prodata po skoro pet puta većoj ceni od početne, budući da joj je procenjena prodajna vrednost bila između 100 i 150 hiljada funti.

Ovom aukcijskom prodajom višestruko je oboren prethodni rekord u visini cene po kojoj je jedno prodato delo nekog srpskog slikara, a koji je takođe držala Jovanovićeva slika "Ukrotitelj zmija".

To delo je, pre dvadesetak godina, kupljeno na aukciji u aukcijskoj kući Kristi u Njujorku po ceni nešto višoj od današnjih 168.000 evra.

Slika "Dva bašibozuka pred kapijom" nastala je između 1887. i 1888. godine. Naslikana je tehnikom ulja na drvetu i nevelikog je formata - 43 sa 50 centimetara.

Visok iznos za koji je slika prodata, rezultat je sve veće tražnje za delima orijentalista među svetskim kolekcionarima. Ovom aukcijskom prodajom, slika "Dva bašibozuka pred kapijom" postala je najskuplje prodato delo jednog srpskog slikara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: