Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu

Naftna industrija Srbije (NIS), jedna od najvećih regionalnih energetskih kompanija, i ove godine jepodržalafestival „Balkan trafik“ u Briselu, umetničku manifestaciju koja se od 2007. godine uspešno organizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i koja značajno doprinosi promociji kulture zemalja Jugoistočne Evrope u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 22.04.2018.

16:15

Promocija balkanske kulture i umetnosti u Briselu
Foto: NIS

Na festivalu koji svake godine okupi gotovo 8.000 posetilaca do sada su nastupali znameniti umetnici poput Emira Kusturice, Gorana Bregovića, Biljane Krstić, Amire Medunjanin i drugih.

Na ovogodišnjem, 12. izdanju festivala, koje je od 19. do 22. aprila održano u Palati lepih umetnosti „Bozar“, Balkanski region je prvi put predstavljen ne samo kroz tradicionalnu muziku, koju publika u Briselu već prepoznaje i kojoj se vraća svake godine, već i kroz novi segment festivala nazvan „Urbano poglavlje“.

U okviru ovog dela manifestacije, u kom je učestvovalo više od 20 umetnika sa Balkana i iz Belgije, održane su brojne filmske projekcije, radionice i diskusije sa ciljem da pomognu razmenu ideja i povećaju razumevanje između mladih na Balkanu i mladih u EU.
Foto: NIS
Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je turskoj muzičkoj zvezdi Đandan Erćetin, koja je nastupila sa svojim tradicionalnim opusom, dok je drugi dan festivala prošao u znaku bosansko-hercegovačkog „Dubioza kolektiva“.

Predstavništvo NIS u Briselu je trećeg dana festivala, uz podršku kancelarije Privredne komore Srbije u Briselu, organizovalo tradicionalni koktel kome su prisustvovali najvažniji predstavnici evropskih institucija, diplomatskog kora, poslovnih udruženja, kao i prijatelji kompanije i učesnici festivala.

Kao društveno odgovorna kompanija, koja pored Srbije svoje poslovne aktivnosti u regionu razvija u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, NIS deli osnovne vrednosti festivala „Balkan trafik“ – poštovanje različitosti, podršku mladima, promociju saradnje, multikulturalnosti, istinskih vrednosti i umetnosti.

Takođe, podrška ovoj manifestaciji šestu godinu zaredom jedan je od načina na koji NIS na delu sprovodisvoju misiju: odgovorno koristeći prirodne resurse i savremene tehnologije pružiti ljudima balkanskog regiona energiju za kretanje ka boljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: