"Oduzmite joj državljanstvo": Slavna glumica neće dodelu jevrejskog Nobela

Ceremonija dodele nagrade "Genesis", takozvanog jevrejskog Nobela, zakazana za jun ove godine, otkazana je nakon što je dobitnica, američka glumica, rođena u Jerusalimu, Natali Portman najavila da neće učestovovati u svetlu "novih događaja".

Izvor: Beta

Petak, 20.04.2018.

18:45

Fondacija nagrade "Genesis" je saopštila da joj je veoma žao zbog toga.

Navedeno je da ih je predstavnik glumice obavestio da su "nedavni događaji u Izraelu jako uznemirujući za nju i ona se ne bi osećala dobro da učestvuje u bilo kom javnom događaju u Izraelu", preneli su tamošnji mediji.

Zato je ceremonija otkazana, a u saopštenju organizatora je takođe navedeno da oni "strahuju kako bi odluka Portmanove mogla izazvati da se filantropska inicijativa politizuje", što su oni nastojali da izbegnu u poslednjih pet godina.

Glumica nije navela koji događaji su je uznemiirli, mada su UN i EU nedavno tražili istragu upotrebe bojeve municije protiv palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze i Izraela.

Od početka masovnih demonstracija 30. marta od izraelske vatre poginulo je 35 Palestinaca, a više od 1.500 ih je ranjeno.

Nagrada Genesis je novčana, a dobitnici mogu da je poklone.

Dosadašnji dobitnici nagrade od milion dolara su vajar Aniš Kapur, violinista Isak Perlman, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg i glumac Majkl Daglas.

Dodeljuje se kao priznanje onima "koji služe kao inspiracija narednim generacijama Jevreja svojim izvanrednim profesionalnim dostignućima uz posvećenost jevrejskim vrednostima i jevrejskom narodu".

Nagrada "Genisis" za Portmanovu je u decembru udvostručena na dva miliona dolara donacijom izraelskog filantropa Morisa Kana.

Fondacija nije rekla da li će Portmanova, ipak, primiti novac i pored najave da neće da učestvuje u ceremoniji.

Nagradu "Genesis" su ustanovili Mihael Fridman i drugi bogati ruski biznismeni Jevreji i ona se dodeljuje u saradnji kabineta izraelskog premijera i Jevrejske agencije.

Portmanova je režirala i glumila u adaptaciji memoara izraelskog pisca Amosa Oza "Priča o ljubavi i tami".

Kada je najavljeno da će dobiti nagradu Genesis, rekla je da je ponosna na "izraelske korene i jevrejsko nasleđe".

Godine 2015, kada je Benjamin Netanjahu ponovo izabran za premijera, rekla je da je vrlo uznemirena i razočarana, objasnivši da "njegove rasističke izjave smatra užasnim", ali da ne želi da kritikuje Izrael.

Ministarka kulture Izraela Miri Regev kritikovala je odluku Portmanove.

Miri Regev je izrazila žaljenje što je Portmanova "pala kao zrela voćka u ruke pristalica BDS-a", aludirajući na kampanju bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela koju predvode Palestinci, preneli su izraelski mediji.

"Natali, jevrejska glumica koja je rođena u Izraelu, pridružuje se onima koji se odnose prema priči uspeha i čudesnog ponovnog rođenja Izraela kao mračnoj priči", rekla je Miri Regev.

Poslanik Oren Hazan iz vladajuće konzervativne partije Likud pozvao je vladu da oduzme državljanstvo glumici, preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: