Izložba turskog streličarstava u Beogradu

Izložba turskog streličarstava "Kemankeš" biće otvorena od 23. aprila do 5. maja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavili su organizatori. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa istorijatom turskog streličarstva, kao i prefinjenom veštinom izrade lukova, strela i streličarske opreme.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.04.2018.

12:38

Izložba turskog streličarstava u Beogradu
Thinkstock / Ilustracija

Na izložbi će biti prikazani originalni primerci streličarskog oružja iz seldžučkog i osmanskog perioda kao što su lukovi, strele, štitovi, štitovi za zglobove, futrole za čuvanje lukova i strela, kao i brojna prateća oprema.

Pored eksponata biće izložene fotografije i zapisi koji prate razvoj ove vojne i sportske discipline.

Streličarstvo je predstavljalo vrhunsku tehnologiju svoga vremena i to će biti prikazano na ovoj postavci. Većina eksponata je preuzeta iz Metropolitanske opštine Istanbul kao i iz privatnih kolekcija.

Izložba će posetiocima pružiti priliku da se upoznaju sa jednim od najelitnijih segmenata turske civilizacije. S obzirom na to da se postavka predstavlja na prostoru odakle je poreklom veliki vezir, Mehmed-paša Sokolović, označava i duboku vezu dva naroda.

Kustos postavke je Mehmed Lutfi Šen pod rukovodstvom predsednika Fondacije streličara Hajdara ali Jildiza.

Izložba se realizuje u okviru saradnje Etnografskog muzeja u Beogradu i Fondacije streličara iz Istanbula uz podršku Ministarstva kulture i infomisanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Glavni koordinator projekta je generalni sekretar Fondacije Mehmed Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: