Koncert ArtLink mladih virtuoza 4. i 5. aprila 2018.

Kamerni ansambl "ArtLink mladi virtuozi" sa gostom Laurencom Ajgnerom, mladim pijanistom iz Austrije, održaće koncert povodom Međunarodong dana studenata, u sredu, 4. aprila 2018. u 20.30 u UK "Parobrod".

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

13:25

Koncert ArtLink mladih virtuoza 4. i 5. aprila 2018.

Na programu će biti Mocart, Rahmanjibov i Ligeti, a ulaz je slobodan.

Prolećni koncert "ArtLink virtuoz trio", u sastavu Marija Radovanović, violina, Petar Pejčić, violončelo i Laurenc Ajgner, klavir (Austrija) održaće u četvrtak, 5. aprila 2018. godine, u 19 časova, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Program: Mocart, Rahmanjibov, Ligeti, Šemicki. Ulaz slobodan.

Biografije:

Marija Radovanović, koncert majstor i solista kamernog orkestra „ArtLink mladi virtuozi“ rođena je 2001. u Beogradu. Violinu je počela da svira sa 7 godina u Muzičkoj školi "Petar Konjović", u klasi prof. Dušice Mladenović. Od septembra 2015. godine učenica je Muzičke škole "Vatroslav Lisinski" u Beogradu. Od juna 2016. godine studira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu (Austrija), u klasi prof. Emilija Percana.

Dobitnica je mnogih nagrada na takmičenjima, a kako najvažnije izdvaja: Prve nagrade na srpskom nacionalnom takmičenju (2014, 2015, 2016) i Treća nagrada u takmičenju violončelista u Kočiju - Češka (2015) i Međunarodno takmičenje mladih muzičara "Petar Konjović" Beograd (2013). Dobitnica je prve nagrade na takmičenju "Ohridski biseri" 2016. godine, u Ohridu.

Pohađala je majstorske kurseve prof. Dejana Mihailovića, Tatjane Balašove, Pavela Doležala, Marka Josifoskog.
Prv recital održala je u februaru 2014. godine. Održala je i recitale u 2015. i 2016. godini u najvažnijim i prestižnim dvoranama u Beogradu.

Debitovala je sa orkestrom u devetoj godini. U avgustu 2016. svirala je na stadionu „Tašmajdan“ na manifestaciji "Noć muzike" pred 10.000 ljudi.

Svira na violini „Frančesko Bisoloti Kremoneze“ iz 1980. godine, koju je dobila od fondacija "Artlink" i "Kolarac" iz Beograda.

Petar Pejčić rođen je 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa 4 godine, a sada je učenik trećeg razreda srednje škole MŠ „Davorin Jenko“ u Beogradu, u klasi prof. Judit Niderholcer Josifoske. Od 2008. god. osvajao je prve nagrade i bio laureat na Takmičenjima „Mali virtuoz“ (2008. i 2009. god.), „Memorijal Dušan Protić“(2009. i 2010. god.), Republičkom takmičenju (2010, 2012, 2014. i 2016.), „Petar Konjović“ (2015), Festival gudača Sremska Mitrovica (2015). Na međunarodnim takmičenjima bio je laureat na takmičenju „Aleksandar Glazunov“ u Parizu (2010), „Liezen Cello Competition“ u Austriji (2. nagrada, 2012), „Heran“ u Češkoj (3. nagrada 2011, 2. nagrada 2015).

Prvi solistički koncert održao je sa devet godina u „Galeriji 73“ u Beogradu, nakon toga je imao solističke koncerte u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu (SANU, Narodno pozorište).

Učestvovao je na „Čelo festu“ i pohađao majstorske kurseve kod Ksenije Janković (Nemačka), Davida Starkvedera (SAD), Jana Voglera (Nemačka, SAD), Ištvana Vardaia (Mađarska), Dragana Đorđevića (Srbija).

Nastupao je sa Kamernim orkestrom „Amoroso“ (Leskovac), orkestrom MŠ „Davorin Jenko“ (Slovenija, Makedonija) i „ArtLink orkestrom mladih talenata“ (Beograd).

Od 2014. godine, polaznik je ArtLink – Sosijete ženeral Ciklusa za mlade talente", u okviru kojeg pohađa majstorske kurseve (Jan Vogler) i nastupa kao solista u kamernim sastavima. Tokom leta iste godine učestvovao je u radu Orkestarskog kampa u Bovecu (Slovenija), gde je sa dirigentom Ivanom Meylemansom (Koncertgebouw Amsterdam) izveo „Slike s izložbe“ Musorgskog.

U 2015. godini je sa Umetničkim ansamblom MO „Stanislav Binički“ izveo Sen Sanov koncert u a-molu, koji je izdat na CD-u u časopisu „Muzika klasika“ i nekoliko puta emitovan na Radio Beogradu. U avgustu 2015. je učestvovao na Majstorskom kursu za kamernu i solističku muziku u zamku Neuhardenbergu (pored Berlina, Nemačka) koji su vodili Mira Wang, Jan Vogler i Antti Siirala. Tokom leta 2015. bio je učesnik prestižnog festivala Moritzburg (Drezden, Nemačka), u nekoliko kamernih sastava, u radu Orkestarske akademije i kao solista, a njegove nastupe je veoma pozitivno ocenila i nemačka kritika.

U 2016. godini svirao je pred uglednim solistima i članovima Njujorške filharmonije u Njujorku, koji su ga ocenili kao jednog od najperspektivnijih mladih čelista svoje generacije.

Leta 2017. bio je aktivan polaznik majstorskih kurseva u Bernu (Švajcarska, prof. P. Bruns) i Neuhardenberg (Nemačka, prof. J. Vogler), kao i drugu godinu zaredom učesnik Festivala kamerne muzike u Moritzburgu (Nemačka). Trenutno aktivno sarađuje sa prof. Peterom Brunsom sa Visoke škole za muziku i igru „Felix Mendelssohn Bartholdy“ u Lajpcigu, Nemačka.

Laurenz Eigner (Austrija) rođen je u Beču 1998. godine. Počeo je da uči klavir sa pet godina. Podučavali su ga profesori Univerziteta za muziku i umetnost u Beču, Markus Prause i Alma Sauer. Od 2016. godine je student klavir u klasi profesora Ralfa Heibera na Konzervatorijumu "Jozef Hajdn". Nastupao je kao solista i kamerni muzičar sa "ArtLink mladim virtuozima" i kao solista sa kamernim orkestrom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: