Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila

"Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije i mi ćemo ga tu ucrtati"

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2018.

15:40

Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila
Nick Cave / Stanislav Milojkoviæ

"Belgrade Photo Month" predstavlja međunarodni festival fotografije koji se održava tokom aprila, u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu, u organizaciji neprofitne organizacije, posvećene popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe, "Beogradski mesec forografije".

Misija ovog događaja je da pojača vidljivost srpskih fotografa i fotografije u Beogradu i da pokaže ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. "Beogradski mesec fotografije", treći po redu, u Beograd dovodi fotografe iz drugih delova sveta i organizuje izložbe i propratne događaje tokom 30 dana – od 29. marta do 30. aprila.

Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije. U ostvarenju tog cilja, festival blisko sarađuje sa lokalnim/nacionalnim institucijama, sa ambasadama Švajcarske, Poljske, Španije, Mađarske, Francuskim institutom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Austrijskim institutom, Institutom
Servantes.
Media / Nanna Heitmann
Cilj projekta je pozicioniranje Beograda na fotografsku mapu Evrope i sveta, povezivanje šire publike sa fotografijom, promovisanje fotografskog stvaralaštva fotografa/-kinja iz Srbije u inostranstvo, i obrnuto, kako bi se omogućilo njihovo povezivanje i buduća saradnja.

Organizacija želi da pruži podršku i edukaciju osoba zainteresovanih za fotografiju, podstakne veći interesovanja za fotografiju i omogućavanje dijaloga između umetnosti i publike u saradnji sa različitim institucijama i organizacijama u Beogradu.
Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O / Nemanja Ðordjeviæ
"Manifestacije poput Beogradskog meseca fotografije, koje neguju otvoreni konkurs kao princip selekcije, pružaju nam priliku da se upoznamo sa različitim temama, estetikama i poetikama, koje istovremeno govore kako o najsuptilnijim ličnim pričama i interesovanjima tako i o činjenici da smo svi deo istog sveta i da te teme, ma kako bile udaljene, mogu da komuniciraju globalno." (Mia David, Srbija, arhitektkinja i docentkinja na Fakultetu tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu)
Media / AdamZadlo
"Već 18 godina živimo u 21. veku. Mnogo toga se promenilo, fotografija možda najviše od svih medija. Izgubila je auru posebnosti prostom činjenicom da je svuda oko nas. Postala je važna koliko i reč, iako ne tako precizna. Stoga je često posmatramo u savezu sa tekstom koji će je objasniti, proširiti ili produbiti njen smisao. U savremenoj praksi edukacije vizuelnih umetnosti, tekst i teorija neodvojivi su deo praktičnog rada. To dokazuju i radovi učesnika trećeg konkursa 'Novi talenti', na kom većinski učestvuju studenti fotografije. Iako svaka od fotografskih serija predstavlja neki narativ, njihovo puno značenje i usmerenje, očitava se spojem slike i teksta. I to odavno više nije novina. Ali način stvaranja priča jeste. One variraju od režirane situacije menjanja forme fotogra je u 3D objekat, kcije, kombinovanja arhivskog materijala i ličnog, pa sve do 'klasične' reportaže." (Ivana Tomanović, kustoskinja i profesorka)
Judas Priest / Anamarija Vartabedijan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: