Teofilovići: San još uvek traje

Sa braćom Teofilović, Ratkom i Radišom, razgovarli smo povodom koncerta koji će održati 29. marta u Zvezdara teatru, na sceni „Danilo Bata Stojković“. Upravo na tom mestu će se, nakon dve godine, ponovo susresti sa beogradskom publikom.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2018.

09:00

Teofilovići: San još uvek traje

Ovaj čačanski dvojac već decenijama kroz svoju autentičnu muziku čuva srpsku tradiciju, a između ostalog nam otkrivaju šta je zapravo a kapela dvoglas po kom su prepoznatljivi.

1. Publika vas prepoznaje kao čuvare srpske tradicije, budući da su vaša izvođenja zasnovana na istraživanju starih muzičkih zapisa Srbije i Balkana. Šta će publika u Zvezdara teatru biti u prilici da čuje?

"Publika će imati priliku da čuje nove-stare pesme iz Zapadne i Istočne Srbije, sa Kosova, Makedonije u našoj interpretaciji, sa prethodnih naših muzičkih izdanja, kao i neke do sada neobjavljene. Kao i uvek na beogradskim koncertima, i ovoga puta imaćemo specijalnog gosta."

2. Vaše interpretacije su zapravo autentični a kapela dvoglas, koji je i vaš zaštitni znak. Šta zapravo predstavlja ovaj jedinstveni stil izvođenja?

Ono što je jedinstveno i posebno za naše izvođenje je da svetovnu muziku izvodimo na način koji podseća na sakralnu muziku. Takođe izbor pesama i njihova intrepretacija odišu poštovanjem prema sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, koju strana kritika i publika naglašava kao nešto posebno na muzičkoj sceni.

3. Pre tačno 20 godina objavili ste svoj debi album „Čuvari sna“. Da li ste ostvarili svoj san i postoji li nešto što nije još dosanjano?

"Čuvari sna su se pojavili pre 20 godina. San još uvek traje, jer sve dok sanjate vaš život ima dubokog smisla."

4. Kako biste, kroz stih(ove) svojih pesama, opisali osećanje koje vas prati pred izlazak na scenu?

"Tolika je moć čovekova, da nebo odjekuje, a zemlja drhti od samog zvuka njegovog glasa", Nikola Tesla.
Blizanci Teofilovići, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, gde od 1983. godine počinju da se bave muzikom, kao članovi gradskog hora. Tradicionalno muzičko i poetsko nasleđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabeleženim a kapela dvoglasom, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu.

Kao vokalni duet Teofilovići ozbiljniju profesionalnu karijeru započinju ranih devedesetih godina 20. veka, kada snimaju trideset numera za nacionalni radio i televiziju, čime i počinje njihova koncertna aktivnost. Prekretnicu u karijeri ostvaruju sa debi albumom Čuvari sna (1998).

Teofilovići su održali veliki broj koncerata u gotovo svim velikim gradovima Evrope, u Japanu, Americi… Nastupali su u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana sveta, kao što su "Kenedi Centar" (Vašington), "Aula počasnih gostiju kanadskog Parlamenta" (Otava), "Franc List" (Budimpešta), "Koncertna dvorana Čajkovski" (Moskva), "Viena Koncerthaus – Mocartsal" (Beč), kao i na velikim svetskim festivalima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: