Srpski muzičari iz inostranstva i orkestar Muzikon na Kolarcu

U velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, 15. marta od 20 časova, održaće se četvrti po redu koncert sezone Hypercube kamernog orkestra Muzikon - Suite & Serenade. Na koncertu će gostovati srpski muzičari iz vodećih svetskih orkestara: violinistkinja Jelena Ristić iz amsterdamskog "Royal Concertgebouw Orchestra", violončelista Nikola Jovanović iz "Bamberg Symfoniker"-a i kontrabasista Miljan Jakovljević iz "Staatstheater Nürnberg"-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

16:26

Srpski muzičari iz inostranstva i orkestar Muzikon na Kolarcu

Orkestar će izvoditi dela Nilsena, Griga i Čajkovskog, na čelu sa koncertmajstorom Jelenom Ristić.

Pored koncertnog programa, publika će imati priliku da u holu Kolarca vidi I Ground Piano - interaktivnu instalaciju-igricu orkestra Muzikon koja se sastoji iz džinovskog klavira po kom se hoda, dok je ispred njega postavljeno platno na koje su projektovana uputstva za sviranje najpoznatijih dela klasične muzike.

Ova instalacija se pokazala naročito atraktivnom za najmlađe posetioce koncerata.

Program:

C. NIelsen - Mala svita za gudački orkestar
E. Grieg - Holberg svita
P. I. Tchaikovsky - Serenada za gudače
Jelena Ristić je sa 16 godina upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovica odakle nosi povelju najboljeg studenta univerziteta Novog Sada za 2002/03. godinu.

Po zavrsetku studija upisuje Master studije na Konzervarorijumu Amsterdam u klasi prof Ilje Gruberta.Već za vreme studija pobedjuje na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem - Holandija

Kao koncertmajstor gostovala je u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonija i Odense filharmonija. Od 2013. stalni je član prvih violina Royal Concertgebouw orchestra (kraljevski orkestar Holandije) I koncertmajstor je kamernog orkestra u sastavu Concertgebouw. Kao solista nastupa sa orkestrima sirom Holandije a za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom.

Trenutno nastupa kao član orchestra Concertgebouw širom sveta sa najboljim svetskim solistima i dirigentima sadašnjice.
Nikola Jovanovic ( *1984), je rodjen i odrastao u Beogradu, gde je sa 9 godina počeo da pohadja nastavu violončela u muzičkoj školi "Dr. Vojislav Vučković" , u klasi Profesorke Nataše Jovanović. Nakon srednje muzičke škole, 2003 upisuje FMU u klasi Prof. Sandre Belić i od 2004 paralelno studira u Detmoldu ( Nemačka) na "Visokoj školi za muziku", u klasi Prof. Ksenije Jankovic. 2010 zavrsava osnovne studije sa najvišom ocenom i upisuje postdiplomske studije za koncertnog solistu (KEX) koje uspešno zavrsava 2015 sa najvisom ocenom. Učesnik je i dobitnik raznih nacionalnih i medjunarodnih konkursa i priznanja (Petar Konjović, Repuličko takmičenje,Jeunesse Musicales Portugal 2007-3 nagrada i Beograd 2010-finale, Braunschweig " Zvezda u usponu", nagrada " Narodne banke Nemačke " za najboljeg stranog studenta, ARD takmičenje, Cassado (Tokio), Penderecki takmičenje ( Krakov) .... Solistički nastupi sa orkestrima NRW Filharmonije,detmoldskim kamernim orkestrom,Kamernim orkestrom bamberških simfoničara,Orkestar NRW orkestarske akademije (Dortmund),Verler simfoničara, Covilha simfoničara, Simfonijskim orkestarom RTSa, Orkestarom vojske Jugoslavije...

Kao kamerni muzičar natupao je sa umetnucima kao što su Liza Bataišvili, Ivri Gitlis, Tabea Cimerman,Andras Šif, Paolo Giacometi, Menahem Presler,Ilian Garnetc, Nenad Lečić, Ksenija Janković, Ekhard Fišer... Do 2013 bio je član klavirskog trija Pescatori. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao na majstorski kursevima od svetski priznatih čelista kao što su David Geringas, Natalija Gutman, Frans Helmerson, Marsio Karneiro,Petar Bruns, Wolfgang Böttcher, Wenn Sinn Jang...

Bio je student akademije Minhenske filharmonije i od 2013 je zamenik vodje violoncela bamberških simfoničara. Kao orkestarski muzičar nastupao u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na najbitnijim svetskim priznatim muzičkim festivalima. Nikola svira staru francusku kopiju violončela Gagliano (1798), nepoznatog graditlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: