Izložba Luvra dobro prihvaćena u Teheranu uprkos tenzijama

Iranci su dobro prihvatili novu izložbu sa oko 50 remek-dela koje je pariski muzej Luvr pozajmio iranskom nacionalnom muzeju u Teheranu, preneli su tamošnji mediji i dodali da je izložba bolje primljena od posete šefa francuske diplomatije Žan-Iva le Drijana.

Izvor: Beta

Utorak, 06.03.2018.

17:46

Izložba Luvra dobro prihvaćena u Teheranu uprkos tenzijama
Foto: Getty

Francuski ministar je juče izvazvao nezadovoljstvo iranskih vlasti jer je kritikovao balistički program te zemlje i njen regionalni "hegemonistički" uticaj.

"Bila je to teška poseta, bez ustupaka", izjavio je sinoć Le Drijan u avionu dok se vraćao u Pariz.

Izložba u Teheranu, prva takve vrste, predstavlja remek-dela Luvra, među kojima egipatska sfinga stara 2.400 godina, poprsje rimskog imperatora Marka Aurelija, kao i crteži Ežena Delakroa i Rembranta van Rijna, i iranske figure stare 3.000 godina.

Izlaganje dela predstavlja pozitivne aspekte francusko-iranskih odnosa pored ekonomskih s povratkom u Iran francuskih kompanija poput Pežoa, Renoa i Totala.

Francuska i Iran imaju bliske kulturne veze pre izbijanja Islamske revoulicje 1979. godine. Muzej u Iranu je 1938. sagradio francuski arhitekta i arheolog Andre Godar.

"U okeanu ponekad burnih međunarodih odnosa, kulturna diplomatija je svetionik koji zajedno treba da održavamo", rekao je sinoć Le Drijan otvarajući izložbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: