“Horizonti”- grupni autoportret čovečanstva u Domu omladine 26. februara

Diplomski film Svetislava Dragomirovića “Horizonti”, nakon svetske premijere u Kairu, biće premijerno prikazan srpskoj publici sutra u Domu omladine Beograd, u okviru 46. Festa.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.02.2018.

20:45

“Horizonti”- grupni autoportret čovečanstva u Domu omladine 26. februara
Foto: YouTube Screenshot

Film se prikazuje u takmičarskom programu “Srpski film”, a reditelj kaže da je reč o “grupnom autoportretu čovečanstva”, koji publika može sama da retušira, jer to je uloga gledaoca, a ne reditelja.

Dragomirović taj portret vidi sivo i tako ga je, kaže, i prikazao.

“Porodica kao glavni pršljen ili kičma društva, a samim tim i čovečanstva, je oslabila i smatram da je to jedan od razloga zašto imam tu sivu sliku. Trebalo bi poraditi na odnosima unutar porodice, da bi čovečanastvo prodisalo”, rekao je Dragomirović za Tanjug.

On objašnjava da ne nudi rešenje i da ono mora da “ dođe iz nas samih, da svako u svojoj porodici i okolini da ponudi sebi rešenje i popravi stanje čovečanstva kako jeste".

Dragomirović je objasnio da je u filmu krenuo od ideje da pokaže propast čovečanstva i od niza istinitih priča napisao scenario koji je zatim pretvorio u sliku.

“Kada sam saznao da ću postati otac, počeo sam da se preispitujem, sebe lično i svoju okolinu. Tu su i priče drugih ljudi. Postoji istinita priča u kojoj otac i sin odlaze u lov, u južnom Banatu, sin ubija čoveka u lovu i otac prikriva njegovo zlodelo i to sam iskoristio kao osnovu za film i kasnije je unapredio”, objasnio je.

Naslov je nastao kada je film snimljen.

“Horizonti za mene predstavljaju nešto što je nedodirljivo, nedostupno, a nešto čemu mi treba da težimo. To je ta granica koja razdvaja nebo i zemlju, nas od onoga što jesmo i što bi mogli da budemo”, rekao je Dragomirović.

On kaže da je film naišao na dobre reakcije u Kairu i da je publika razumela šustinu priče i čak su prepoznali u njoj svoju porodicu.

Trenutno razvija projekat pod radnim naslovom “Način završetka leta”, drugi deo trilogije, čiji je prvi deo “Horizonti”.

“Sva tri filma će biti vezana osnovnom temom abortusa. Priče neće biti vezane, samo tematski. Prisustvovali smo berlinskom filmskom marketu na Berlinalu gde smo razvijali projekat i dobili pozitivne kritike. Nastavljamo dalje I nadamo se snimanju sledeće godine”, rekao je Dragomirović.

U filmu “Horizonti” igraju Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: