Rumunski vernici protestuju protiv srpskog i francuskog gej filma

Demonstranti u Rumuniji prekinuli su prikazivanje dva filma sa gej temama, od kojih je jedan iz Srbije, zbog, kako su istakli, kršenja tradicionalnih vrednosti.

Izvor: Beta

Utorak, 20.02.2018.

08:35

Rumunski vernici protestuju protiv srpskog i francuskog gej filma
Foto: Tanjug / AP/Vadim Ghirda

Kao odgovor na to, za danas je zakazano novo prikazivanje filma "120 otkucaja u minutu" francuskog reditelja Robena Kampilja, dobitnika Velike nagrade žirija na 70. festivalu u Kanu 2017. godine. Prvu projekciju demonstranti su prekinuli 4. februara.

Oni su tada upali u bioskopsku salu za vreme prikazivanje te francuske drame o sidi. Nekoliko dana kasnije demonstranti su prekinuli još jednu filmsku projekciju zbog toga što ona, po njima, propagira homoseksualnost. Reč je o filmu "Vojnici, priča iz Ferentarija" o vezi Rumuna i jednog zatvorenika Roma, rediteljke iz Srbije Ivane Mladenović. Film je snimljen u rumunsko - srpsko - belgijskoj koprodukciji 2017. godine.

"Postoji sukob konzervativaca i liberala u Rumuniji", rekao je za AP Kristijan Parvulesku, dekan Nacionalne škole za političke studije i državnu upravu. On kaže da je ono što se dešava u Rumuniji slično događajima u drugim nekada socijalističkim zemljama:

"Na nas utiču Mađarska i Poljska", rekao je on.

Demonstranti su se bunili što je film "120 otkucaja u minutu" prikazivan u Rumunskom muzeju seljaka, zato što je rumunski seljak pravoslavac, hrišćanin. Pevali su državnu himnu i verske pesme, nosili ikone i transparente sa natpisima "Rumunija nije Sodoma" i "Hej Soroše, ostavi decu na miru".

Na protestu povodom drugog filma, demonstranti su svirali romsku rok muziku da nadjačaju muziku filma. Policija je pozvana da rasturi demonstrante.

Dan Grajdeanu, koji predvodi "Pravoslavno bratstvo", veruje da u tom muzeju nije trebalo da se prikazuju filmovi "niskog morala, koji prikazuju homoseksualnost, pedofiliju i pornografiju".

Reditelj Kristijan Munđiu, distributer filma "120 otkucaja..." u Rumuniji, pozvao je ministra kulture i gradonačelnika Bukurešta da javno podrže film, ali oni za sada nisu reagovali. Film će danas biti ponovo prikazan u istom muzeju.

Ovaj spor pokazuje podeljenost mišljenja o homoseksualnosti u Rumuniji, što je teška tema u toj zemlji gde više od 85 odsto stanovnika tvrdi da su pravoslavci, navodi agencija AP i dodaje da je homoseksualnost dekriminalizovana u Rumuniji tek kada se ta zemlja pripremala da uđe u Evropsku uniju 2002. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: