Izložba slika Igora Vasiljeva (1928-1954) u Galeriji 212

U utorak, 20. februara 2018, u 19 h u Galeriji 212 biće otvorena izložba slika Igora Vasiljeva (1928-1954).

Izvor: B92

Sreda, 14.02.2018.

15:50

Izložba slika Igora Vasiljeva (1928-1954) u Galeriji 212
foto: Igor Vasiljev, Autoportret, 1952, ulje na kartonu

Povodom devedeset godina od rođenja Igora Vasiljeva, u saradnji sa Fondacijom Plavo, u Galeriji 212 će biti otvorena izložba autora jedinstvene umetničke pojavnosti, koji je ostavio značajan trag u našem slikarstvu druge polovine XX veka.

Izložba, obuhvatajući tridesetak slika u tehnici ulja na platnu, kartonu i pausu nastalih početkom 1950-ih godina, iz svih stvaralačkih faza, pružiće mogućnost za potpunijim sagledavanjem relevantnosti slikarstva Igora Vasiljeva za srpsku i jugoslovensku umetnost XX veka.

... Reč je o slikarstvu opasnih intuicija, najdubljih i direktnih uvida u sudbinu… Svoje je slikarstvo naselio robijašima, skitnicama, grbavcima, ribarima, barskim damama, ludama, utopljenicama, prosjacima i mrtvim dragama, bajkovitim užasom. Alhemijski rečeno, bio je u stalnom stanju nigreda, bavio se životnom i likovnom materijom u mističnom smislu pogodnom za upoznavanje u cilju mogućeg ličnog prevazilaženja, oplemenjivanja i obogotvorenja sopstvenog duha...

iz kataloga, Dejan Đorić

... Humor i ironija, suštinski neodvojivi od pesnika ponora, neizostavni su motivi i u slikarskom univerzumu Vasiljeva. Rekao bih da upravo u osećaju za ironiju i sarkazam spram malograđanske skučenosti, kao i u osećaju za humor i neobično prisnom, familijarnom odnosu prema “prokletim”, metafizičkim pitanjima našeg nastanka, nestanka i namene u božanstvenoj komediji života – da u toj intuiciji koja je našla svoju punu likovnu ekspresiju, treba tražiti i neponovljivi dar Igora Vasiljeva...

iz kataloga, Srđan Vučinić

Izložba, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, trajaće do 2. marta 2018. godine.

O autoru:

Igor Vasiljev rođen je 1928. u Beogradu, u porodici ruskih emigranata.

Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u periodu od 1948 - 1952, nakon čega je upisao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Nakon samostalne izložbe 1953, postao je najmlađi član ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije).

Tragično je izgubio život na studenstkoj ekskurziji u blizini Ćuprije 1954, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: