Frljićeva "Kletva" događaj godine u Poljskoj

Poljske dnevne novine Gazeta viborča dodelile su predstavi "Kletva", u režiji Olivera Frljića, nagradu "Vdeća" (Wdeća) u kategoriji Događaj godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2018.

13:12

Frljićeva
Prinscreen YouTube/BUKA TV

Predstava je nastala u produkciji pozorišta Povšehni iz Varšave, a premijerno je prikazana 18. februara prošle godine. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.

"Za predstavu Kletva, nagradu Vdeća u kategoriji Događaj godine dobili su autori predstave i predstavnici Teatra Povšehni. To je bila najglasnija premijera ove godine, a možda čak i u poslednjih trideset godina. Potresna je to, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko pozorište, Varšavu i Poljsku", stoji u obrazloženju Žirija.

Reditelj i glumci se u predstavi kritički bave problemima poput zlostavljanja dece, porasta rasističkih strujanja i društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari.

"Nagradu 'Vdeća' dodelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu levičarske umetnosti i naših kompleksa. Za političko pozorište koje pogađa u srž", stoji takođe u obrazloženju, preneli su hrvatski mediji.

Inače, reč je o pozorišnoj predstavi koja je napravila haosu u Poljskoj prošle godine kada su protestovali katolici, a tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Frljićeva predstava, naime, izazvala je u varšavskom pozorištu Povšehni burne reakcije poljske javnosti, uz proteste ultrakatolitičkih vernika i istragu državnog tužilaštva zbog navodno bogohulnih scena, a mediji su je ocenili kao "granatu bačenu u poljsko društvo".

Državno tužilaštvo saopštilo je tada, prema navodima koje su preneli i neki od najvećih svetskih medija, da je započeta istraga na osnovu prijava da predstava "Kletva" vređa verska osećanja i nacionalno dostojanstvo Poljaka, te da podstiče na zločin protiv predsednika vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog.

Gnev konzervativaca izazvala je posebno scena u kojoj jedna glumica simulira oralni seks sa statuom u prirodnoj veličini u liku pokojnog pape Jovana Pavla II, na koju se potom stavlja natpis "Zaštitnik pedofila".

Na te optužbe, pozorište Povšehni je odgovorilo saopštenjem u kojem podseća javnost da je reč o pozorišnoj predstavi, a ne o događajima koji se stvarno dešavaju; da određene scene ne smeju da se posmatraju van konteksta i da nije istina da se predstava izvodi da bi se prikupio novac za ubistvo Kačinskog, dodajući da je to neistinit prikaz tog komada koji može negatiovno da utiče posebno na one koji "Kletvu" nisu videli.

"Kletva" je zasnovana na tekstu poljskog autora Stanislava Vispianjskog iz 19. veka o složenim odnosima Poljaka sa moćnom Katoličkom crkvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: