Katarina Tripković krajem meseca na izložbi u UN

Veliki broj skulptura i spomenika na javnim površinama dela su mlade vajarke Katarine Tripković, koja će se krajem meseca predstaviti na izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

08:57

Default images

Tema njenih radova su anatomija, rat, istorija, hrišćanstvo, sport.

Među vajarskim delima su crni leptir raširenih krila i statua Milici Rakić, spomenik simbol dece ubijene u Nato agresiji, figura majora Milana Tepića u bronzi i poprsje mladom heroju sa Košara Tiboru Cerni.

"Za svakog heroja, svaku žrtvu i svaki događaj prikupim što više detalja. Ta tuga u meni se gomila jer sam veliki emotivac i sve to previše čak i lično doživim. Kada krenem da vajam te emocije, ta tuga, ta bol tako nagomilana izlazi i tako nastaju te skulpture", rekla je Tripković za RTS.

Voli da vaja u glini i bronzi jer, kako kaže, tu ima mogućnost za igru, ali se kamena ne odriče.

Ponosna je na svoj rad simbol Milanskog edikta, na skulpture izložene u Ženevi i Parizu, na Plivača za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju, ali i Kozački orden dodeljen Putinu.

"Žrtve sam predstavila u vidu portreta, ali i torzoa koji su rascepani. Oni su apsolutno bez života, bez trunke života. Stravične stvari su se tamo dešavale", rekla je Tripkovićeva.

RTS dodaje da su idejna rešenja za pehare i medalje evropskih i svetskih takmičenja u mnogim sportovima, takođe, rezultat kreativnosti, mašte i umetničkog izraza Katarine Tripković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: