Kajl Skat otvorio izložbu "Američki pop art"

Izložba "Američki pop art" sa grafikama Endija Vorhola, Roja Lihtenštajna, Roberta Raušenberga, Džona Čemberlena, Džejmsa Rozenkvista i Toma Veselmana, otvorena je u Kući legata.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.01.2018.

09:06

Kajl Skat otvorio izložbu
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Postavku čini preko sto originalnih radova različitih tehnika, koja su u vlasništvu renomirane galerije "Visconti Fine Art", osnovane u Milanu 1973. sa predstavništvom u Ljubljani.

Otvarajući izložbu, amabasador SAD u Srbiji Kajl Skat podsetio je na pedesete i šezdesete godine prošlog veka u Americi, period velikih promena, tehnološkog, demografskog i industrijskog buma.

"Industrijski prozivodi su došli do svakog čoveka. Kuće su postale veće, jeftinije, dostupnije svima. Svaka kuća je imala televizor i kultura je ušla u svaku kuću, te su ovi umetnici, čija dela vidimo večeras u Kući legata, proizvod tog konzumerizma, kao što sam ja proizvod bebi buma", rekao je Skat.

Izložena dela su u vlasništvu Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić koja u pratećem tekstu ističe da su pomenuti umetnici stvarali nezavisno jedan od drugog, ali su potekli iz neverovatno sličcnih životnih uslova.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
"Roj Lihtenštajn, koji je dizajner i voli da stvara svoje slike kao da su stripovi, Džejms Rozenkvist, koji je radio na reklamama i bilbordima, te slika slobodnim stilom pomalo političke poruke protiv Vijetnamskog rata, Tom Veselman, koji zarađuje kao ilustrator i crta stripove, a u slikama ženskih aktova ogromnih formata jarkih boja i drskom smelošću ruši seksualne tabue, Džon Čembrlen, skulptor, koji pravi skulpture od automobilskog otpada, Endi Vorhol, koji crta vrlo uspešne reklame za cipele, prvi je naslikao uveličane, najprostije predmete iz svog okruženja, te portrete američkih zvezda i javnih ličnosti, u serijama, slično isečcima sa filmske trake", piše Vujić.

Istoričarka umetnosti Una Popović primetila je da su svi oni na jedinstven način razvili mogućnost manipulacije medijima i to tako da predstave koje su prikazivali na izvestan način reklamirale su njih same, što naročito važi za Vorhola koji je postao i sam pop zvezda, nezaobilazni deo ambijenta pop kulture.

"Umetnikov posao jeste da bude svedok svoga vremena u istoriji", citirala je Popović Roberta Raušenberga. Izložba u Beogradu realizuje se uz pomoć Srednjoevropskog kulturnog centra Novi Sad, a organizatori izložbe su Alina Mara Vujić i Mihajlo Nestorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: