RTS: Digitalizacija arhiva trajaće dve decenije

Svi arhivi Radio-televizije Srbije (RTS), koji sadrže više od 200.000 sati programa i audio-dokumenata, biće digitalizovani, rečeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) iz Službe za odnose sa javnošću RTS-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

16:25

RTS: Digitalizacija arhiva trajaće dve decenije
foto: thinkstock/ilustracija

Budžetom, preko Ministarstva kulture i informisanja, za 2018. godinu RTS-u za digitalizaciju namenjeno je 200 miliona dinara.

„Svako dalje odlaganje digitalizacije nacionalnog blaga koje se nalazi u programskom arhivu Javne medijske ustanove RTS dovelo bi do njenog nestanka za buduće generacije", rečeno je u RTS-u.

Na realizaciji ovog programa, RTS već radi sopstvenim novcem.

Prema projektu za digitalizaciju arhiva RTS-a, u koji je UNS imao u uvid, proces digitalizacije se odvija u tri faze.

Prva faza ovog trogodišnjeg projekta okončana je u prošloj godini. Za digitalizaciju i restauraciju dela filmskog arhiva RTS je uložio 1.030.000 evra. U drugoj fazi, za 2018. godinu, planira se kupovina opreme i obuka kadrova, za šta je potrebno 2.540.000 evra. Treća faza obuhvata digitalizaciju video i audio arhiva uz novu katalogizaciju. Za nju je potrebno ukupno 690.000 evra.

„Čekamo da nam stigne novac od Ministarstva koji će biti uključen u nastavak procesa digitalizacije. Predviđeno je da se na ovom projektu radi dve decenije i potrebno je ukupno 4.260.000 evra“, kažu iz RTS-a.

Digitalizovani program RTS-a dostupan je u kablovskom sistemu IPTV MTS-a, a uskoro će biti emitovan i na OTT platformi RTS-a.

Budžetsko finansiranje digitalizacije arhiva RTS-a je u skladu sa članom 43 Zakona o javnim medijskim servisima, rečeno je UNS-u u Ministarstvu kulture.

Prema Zakonu, deo sredstava se može obezbediti i iz budžeta Republike Srbije i budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za projekte, između ostalih namenjen razvoju novih tehnologija i digitalizaciji arhiva.

„Konkurisali smo i za sredstva iz EU fondova u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije“, kažu iz RTS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: