U Belgiji do 2020. godine muzej posvećen strip junaku Mačku

U Briselu će do 2020. godine biti otvoren muzej posvećen stripu "Mačak" poznatom po smešnim ali i filozofskim opaskama koje zabavljaju Belgijance više od 30 godina, preneo je sajt Fokus na Belgiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

08:58

U Belgiji do 2020. godine muzej posvećen strip junaku Mačku
Foto: YouTube screenshot

Već godinama u belgijskim krugovima se pominjao muzej "Mačku" umetnika Filipa Želika, ali su ovog puta određeni i datum i lokacija.

Muzej će biti otvoren do 2020. godine a nalaziće se usred četvrti gde su i ostali briselski muzeji.

Izložba će se sastojati od tri dela. Posetilac će u prvom delu moći da se divi "sadašnjem, prošlom i budućim delima" Želika. Drugi deo će se odnostiti na izložbe drugih karikaturista a treći deo na samu mačku kao životinju i kako je zastupljena u umetnosti počev og drevnog Egišta. Zdanje će imati restoran i butik suvernira.

Strip "Mačak" počeo je da izlazi 1983. godine kao dodatak belgijskom listu Soar. Kasnije je stekao nacionalnu i svetsku slavu kao "mačak" anti-heroj, koji se ponaša kao čovek i direktno se obraća čitaocu.

Mačak je prepoznatljivo sive boje sa isturenim ušima, smešnom njuškom, nosi odela s kravatom kao ljudi, ide u kafanu, vozi kola, a ponekad ima političke stavove i skeptičan je prema religiji, ali je sve u simpatičnom i humorističkom stilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: