Mocartova opera "Don Đovani" na sceni Madlenianuma

U godini jubileja, kada Opera i teatar Madlenianum obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada, prvi put postavljamo na našu scenu jedan od svetski najpoznatijih naslova, Mocartovu operu "Don Đovani", kazao je Tanjugu Andrej Rackov, direktor Opere i teatra Madlenianum, gde će sutra biti izvedena Mocartova opera.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.11.2017.

12:32

Mocartova opera
Foto: Operatheatremadlenianum.com

Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu "Don Đovani" je već "oživeo" 22. novembra, a u naslovnoj ulozi našao se bariton Vladimir Andrić. Naš cenjeni operski pevač biće i sutra na sceni Madlenianuma u jednoj od najzahtevnijih uloga iz opreskog repertoara.

Osim Andrića, na sceni Madleninauma pojaviće se i solisti, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je režija u rukama iskusnog italijanskog operskog reditelja Alberta Triole.

Monumentalnu scenografiju u kojoj između ostalog lete venčanice po sceni potpisuje takođe gost iz Italije Ticiano Santi. Veliki izvođački ansambl je pod dirigentskom palicom Marka Boemija.

Rackov napominje da je "Don Đovani" prva koprodukcija naša dva jedina operska teatra u glavnom gradu.

"Posle 20 godina postojanja našeg pozorišta srećan sam što smo ostvarili izuzetnu saradnju sa našim najznačajnijim nacionalnim teatrom i verujem da se se ta saradnja u budućnosti nastaviti", kazao je Rackov.

Nedavno je na sceni Madlenianuma postavljena Monteverdijeva barokna opera "Orfej", sa sjajnim Nikolom Diskićem u naslovnoj ulozi. Rackov kaže da je taj događaj obeležio istoriju beogradske opere.

"Postavka 'Orfeja' Monteverdijevog je značajan trenutak za istoriju opere u Srbiji. Baroka nema mnogo u Srbiji. Nismo zemlja koja ima tradiciju barokne muzike. Ovo nam je treći put da radimo koprodukciju sa Novom beogradskom operom. 'Orfej' se zapravo smatra početkom opere i predstavljaio je veliki izazov za nas, ali sudeći po reakcijama publike sigurni smo da smo napravili dobar posao. Sledeće izvođenje je tek u martu 2018. godine" kazao je Rackov.

Poseban ugođaj za sve ljubitelje mediteranskog belkanta u Madleninaumu spremaju za 2. i 3. decembar.

"U goste nam dolazi poznata italijanska kantautorka Anđelika Sepe. Ona će sa svojim orkestrom i balerinama dočarati svo bogatstvo napolitanske kulturne baštine. To neće biti samo koncert već neka vrsta pozorišne predstave u kojem će publika moći da se upozna sa razvojem i napolitanske pesme od samih početaka do danas", kazao je Rackov.

Prema njegovim rečima, Madlenijanum je kao mlado pozorište koje postoji tek 20 godina i do sada imalo puno uspeha.

"To pokazujemo iz sezone u sezonu. Naše prredštave su na najvišem nivou baš kao i saradnja sa inostranstvom koja je dokazana i pokazana...Naša produkcija je stigla i do daleke Kine. Nastavićemo za brižljivim odabirom naslova koje ćemo postavljati u Madleninanumu", kazao je Rackov.

Za njega nema dileme da je podsticanje mladih na umetničko stvaralaštvo jedna od važnih uloga pozorišta Madlenianum.

"Imamo konkurse za mlade stavaroce pogotu u operskoj umetnosti. Već pet godina unazad postoji program 'Opera za mlade' koja podrazumeva postavku značajnih operskin naslova prilagođenih tom uzrastu uz bespaltne karte za sva ta izvođenja", kazao je Rackov.

On ističe da je Monografija o Madleninanumu izdata čak u tri knjige.

"Mnogo smo ponosni na to izdanje jer ono obihvata kulturološki doprinos Madleninanuma našoj državi. Na oko 1.000 stranica monografija stao je presek ovih 20 godina, ali slika i želju i viziju našeg osnivača i vlasnika Madlene Cepter. Ovako bogata monografija ne bi bila moguća bez značajnog rada izuzetnog autorskog tima koji su činili Mija Ilić, Gordana Krajačić, Svetlana Velmar Janković, Neda Todorović i Nikola Spin. Monografija predstavlja teatrološki dokument o velikom umetničkom poduhvatu. Ona sadrži detaljan pregled 65 produkcija nastalih u prvih 25 godina postojanja Madlenianuma", kazao je Rackov.

Direktoru Madlenianuma je žao što je Madlena Cepter jedina mecena u Srbiji.

"Naša repertoarska politika je bogata i raznovrsna jer finansijski i repertoarski ne zavisimo od bilo koga, osim od našeg osnivača i vlasnika. Mogućnost repertoarske slobode doveo je na scenu vrsne umetnike i različite žanrove kao što su opera, opereta, balet, dramu i mjuzikl. Madlenianum je jedino pozorište u Srbiji koje ima zastupljenost svih tih žanrova na sceni i jako smo ponosni što je to publika prepoznala", zaključio je Rackov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: