"Časovničar" - prva opera udruženja osoba sa smetnjama u razvoju

Izvođači su ono što na prvi pogled čini nesvakidašnjom beogradsku operu ''Časovničar", koja će 14.novembra biti izvedena na međunarodnom festivalu ''Igre bez maski'' u Skoplju.

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2017.

15:51

Foto: Živimo zajedno

Glumci i pevači u prvom inkluzivnom operskom delu u Srbiji i regionu su članovi udruženja osoba sa smetnjama u razvoju ''Živimo zajedno'', koji su dobili priliku da u "Časovničaru" iskažu kreativnost i talenat i pokažu da njihova ''neobičnost" ne zna za prepreke i postavljene granice.

Osnivač udruženja ''Živimo zajedno'' Dejan Kozić, kojeg smo sa izvođačima zatekli na probi u studiju Fakulteta dramskih umetnosti, rekao je Tanjugu da je ideja o operi nastala 2001.godine kada je formirana dramska sekcija. "Na našim muzičkim radionicama pojedinci su pokazali interesovanje za pevanje. S druge strane, istraživanje u evropskom projektu DAJS pokazalo je da ometene osobe koje imaju javne nastupe i bave se pozorištem tako unapređuju svoje kompetencije, lakše završavaju školu i zapošljavaju se", objasnio je Kozić motiv nastanka opere.

On dodaje da su dve godine zaredom sa svojim predstavama osvojili prve nagrade u Skoplju, a da ove godine nastupaju u revijalnom delu festivala "Igre bez maski", na kojem učestvuju osobe sa hendikepom, ali i oni koji nemaju smetnje u razvoju.

"Zamolili su nas da pružimo priliku i drugim učesnicima da osvoje nagradu. Sem toga, opera je još u fazi stvaranja, a nama će značiti da je prvi put izvedemo na jednoj velikoj sceni", kaže Kozić.

U operi, čiji je autor njegov brat đorđe Kozić, učestvuje 15 osoba ometenih u razvoju, a ono što delo čini posebnim je i to što im glumačku i pevačku pomoć pružaju i dve slabovide osobe i autistični mladić. "Ovo što radimo ima i inkluzivni karakter, jer uključuje i osobe bez smetnji u razvoju, dok će nam se u Skoplju pridružiti ometeni u razvoju iz makedonskih udruženja", naveo je Kozić.

On ističe da su projektima kao što je opera "Časovničar" značajan podsticaj za članove udruženja koji će, kako kaže, zahvaljujući podršci Ministarstva kulture, dobiti i simbolične honorare za uloge. "Ideja je da operu izvodimo po mnogim gradovima što će biti prilika da i u drugim mestima uključimo ometene u razvoju, ali i da podstaknemo ostale stvaraoce da komponuju za takve osobe'', rekao je sagovornik Tanjuga. Glavna muška uloga u operi, lik časovničara koji pokušava da popravi sat slepoj devojci, poverena je Nikoli Radojloviću, koji ima smetnje sa vidom. Radojlović kaže da je saradnja sa ostalim učesnicima u inkluzivnom projektu kreativan proces koji ga lično, kako je naveo, ispunjava i opušta. "Rad na operi znači mi ne samo zbog lične afirmacije, jer učestvujem u projektu koji pomaže da se poboljša položaj osoba sa bilo kakvom vrstom invaliditeta'', rekao je Radojlović.

Devojku oko čijeg časovnika se prepliće radnja opera igra slabovida devojka Andrijana Filipović koja je komponovala muziku za pojedine segmente opere. Njen motiv da postane deo glumačke postave opera bila je, kako kaže, želja da dokaže sebi kolike su njene mogućnosti.

"Osobe sa bilo kojom smetnjom i invaliditetom zaslužuju da se afirmišu, a društvo treba da im pomogne koliko može'', smatra Filipović. Na probama vlada pozitivna atmosfera, mi smo pre svega prijatelji, pa onda saradnici, kaže ona. Autor opere ''Časovničar'' Đorđe Kozić ističe da je delo napisao i komponovao sa željom da proširi dramski repertoar za osobe ometene u razvoju.

"Primetio sam da vole i žele da učestvuju u ovome i osećam da im to znači. Atmosfera je pozitivna i svi uživamo u tom zajedništvu. To mi je dalo poseban impuls da radim. Početna ideja se razvijala tokom vremena, pomogli su mi i izvođači i došli smo do konačnog oblika kojim sam zadovoljan", rekao je kompozitor. On je dodao da se nada da će stopama udruženja "Živimo zajedno" krenuti i druge ustanove koje brinu o ometenima u razvoju. "Letos smo imali pretpremijerno izvođenje u mestu Lipolist i reakcije publike su bile pozitivne, mnogi su nam čestitali. Od nas je sve počelo, a posle naših predstava i druge grupe koncipirale nešto slično, nadam se da će se to dalje razvijati", naveo je autor opera. Članica udruženja Dragana Petrović, koja peva u horu, sa nestrpljenjem iščekuje nastup u Skoplju.

"Ne slušam opera jer su mi dosadne, ali ova je specifična, brza je i vesela. Svi smo se dobro snašli, lepo mi je što pevamo i družimo se", poručila je Dragana.

Prema rečima Dejana Kozića cilj izvođača je da operu što bolje uvežbaju do maja sledeće godine kada će u Beogradu biti održan Međunarodni kongres osoba sa smetnjama u razvoju, na kojem će učestvovati više od 500 udruženja i organizacija. Na daskama koje život znače članovi udruženja "Živimo zajedno" već godinama ruše predrasude i podstiču toleranciju društva prema ometenima u razvoju.

U pozorišnoj biografiji udruženja do sada je upisano pet predstava, a dve najpoznatije, ''Analfabeta'' po tekstu Branislava Nušića i "Torta sa pet spratova" po tekstu Dobrice Erića, izvođene su i nagrađivane u pozorištima i na festivalima širom regiona. Izvođenjem ''Časovničara'' u Pozorištu na Terazijama krajem novembra udruženje ''Živimo zajedno'' obeležiće dve decenije postojanja.

Misija udruženja, kroz koje je za 20 godina prošlo oko 1.000 porodica, od prvog dana osnivanja je da pomogne ometenima u razvoju i promeni odnos društva prema njima, a da članove, kako kaže Kozić, ohrabri da postanu vidljiviji u svojoj sredini.

"Oni su postali komunikativniji, mnogi su se zaposlili, ovog meseca je čak njih 56-oro dobilo platu. Pokušavamo da im nađemo posao, jer svi oni mogu nešto da rade. Imamo mladića koji je odilčan prodavac novina, a njegovi roditelji su mislili da nije sposoban da bilo šta radi. Bavimo se i reciklažom i sarađujemo sa oko 200 firmi koje nas zovu da im pomognemo u tome. Naši korisnici su postali vidljiviji i to je najvažnije", naveo je Kozić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: