Ristovski: Umetnici ne treba da se opterećuju dnevnom politikom

Lazar Ristovski uspešno radi na više koloseka. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je mnoge značajne uloge u filmovima, TV serijama, dramama, igrao je u pozorišnim predstavama, producent je, reditelj i pisac. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a u rodnom selu u Vojvodini ustanovio je festival debitantskog filma.

Izvor: Fena, Klix.ba

Nedelja, 12.11.2017.

12:22

Ristovski: Umetnici ne treba da se opterećuju dnevnom politikom
Foto: Gettyimages

On smatra da je posao umetnika naporan, zahteva mnogo truda i rada, a svako vreme za umetnika je podjednako dobro i podjednako teško.

"Za nekoga ko posao radi ozbiljno, nije lako doći do dobrog rezultata. Od spremnosti umetnika da se žrtvuje zavisi i njegov uspeh. Ako je spreman na veću žrtvu, uspeh će biti bolji. Za umetnika je svako vreme dobro i svako vreme podjednako teško", naglasio je u razgovoru za Fenu.

Ristovski je mišljenja da oni koji se bave umetnošću ne treba da se opterećuju dnevnom politikom. Konstatuje da je, srećom, umetnost starija i važnija od politike a to što političari poslednjih decenija možda zauzimaju mnogo više medijskog prostora od umetnika, smatra hendikepom ovog vremena i nada se da neće još dugo trajati.

"Nadam se da će ponovo doći vreme, ako ne renesanse umetnosti, ono bar vreme u kojem će umetnici medijski prostor podjednako deliti s političarima", kaže on.

Mišljenja je i da se poslednjih godina u televizijske serije ulaže mnogo više novaca nego u filmove, da su one skuplje, bolje i kvalitetnije, ali da film ipak ne gubi tu trku.

"Možda gubi u malim sredinama, kakve su naše. U velikim sredinama film ne gubi tu trku, to su u velikim sredinama industrije. U Americi je film industrija i oni dobro računaju da li se isplati ulagati ili ne. Čim se isplati ulagati u film, on opstaje ali je istina da televizijske produkcije postaju sve zanimljivije, i u svetu i kod nas", smatra Ristovski.

On je bio počasni gost 11. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" koji je ranije ovog meseca održan u Istočnom Sarajevu. Tada je promovisana monografija i prikazan dokumentarni film o njemu, a uručeno mu je i značajno festivalsko priznanje. To vreme iskoristio je, između ostalog, i da prošeta Baščaršijom u Sarajevu.

On veruje da su filmski festivali važni, a između ostalog, i prilika su "da filmove pogledaju i oni koji ne idu u bioskope". Vođen tom idejom, osnovao je Festival debitantskog filma u Ravnom Selu u Vojvodini, gde je rođen, kako bi skrenuo pažnju javnosti na potrebu da se popravi tamošnji Dom kulture koji je izgoreo.

"U političkoj eliti Vojvodine naišao sam na, začuđujuće za mene, dobar odziv. Mislim da smo na dobrom putu da naredne godine imamo dom kulture pod krovom", kaže on.

Lazar Ristovski je producent i glavni glumac u filmu "Dnevnik mašinovođe" koji je probudio interesovanje kako u Srbiji tako i u svetu zbog teme i načina na koji je obrađena. Smatra da je reditelj Miloš Radović lukavo odabrao žanr u kojem priča na filmu tragična nego je tragikomična.

"Bilo je to malo raskrinkavanje te profesije. Svi znaju da postoji čovek koji upravlja vozom i da se on zove mašinovođa, ali malo ko je znao mnogo više od toga. Mi smo tim filmom iz nekoliko nivoa dešifrovali to zanimanje", naglasio je. Ističe da je to najbolji srpski film u poslednjih desetak godina, s možda najviše nagrada i uspeha u svijetu.

Od ostvarenja novijeg datuma, Lazar Ristovski imao je zapaženu ulogu i u televizijskoj seriji Radoša Bajića "Selo gori, baba se češlja", gde igra ulogu čoveka koji dolazi iz inostranstva u seosku sredinu.

"Morao sam čak i drugim glumačkim jezikom da odigram tu ulogu što je bilo teško. Ta zaista fantastična glumačka ekipa bila je uigrana, radili su već nekoliko godina zajedno. Ja sam došao kao neki uljez, ali mislim da se publici dopalo", kaže on.

Lazar Ristovski je jedan od najznačajnijih filmskih glumaca na prostorima bivše Jugoslavije, a u gotovo pola veka dugoj karijeri odigrao je više od 4.000 pozorišnih predstava i glumio u više od 70 filmova. Radi i kao producent, reditelj, a piše i knjige. Vlasnik je i producentske kuće Zilion Film.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: