Miomir Grujić Fleka dobio svoj prolaz u Šapcu

Prolaz u Gospodar Jevremovoj ulici u Šapcu, juče je zvanično poneo ime Milomira Grujića Fleke. Negujući uspomenu na jednu od nezaobilaznih figura šabačke i beogradske progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, pored novooslikanog murala, postavljena je i tabla, posvećena njegovom liku i delu.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

12:27

Miomir Grujić Fleka dobio svoj prolaz u Šapcu

Šabac se time pridružio gradovima koji svoje ulice i trgove nazivaju po ličnostima čije delovanje nije vezano za društveno-istorijski kontekst. Flekin prolaz pokazuje da se po ličnostima iz sfere urbane kulture i andergraunda, koje su provokativne i često nevidljive za društvo, mogu obeležiti javni prostori koji sada kao novi toposi grada imaju veliki značaj u kreiranju njegovog drugačijeg kulturnog obrazca. To je potvrdio i Igor Marsenić, član Gradskog veća Šapca zadužen za kulturu.

„Uobičajena je praksa da trgovi, ulice, prolazi i svi drugi javni prostori nose imena vladara ili vojskovođa. Davanjem naziva prolazu po jednom umetniku, Šabac je ponovo pokazao da je neobičan grad, grad koji ceni dela svojih sugrađana, nevezano za oblast života u kojoj su se ostvarili. Fleka se uvek borio za individualnost, za drugačiji i savremeniji život u Srbiji. Zato mu je Šabac, kao njegov rodni grad, posvetio prolaz, u znak zahvalnosti za sav doprinos koji je ostavio našoj kulturi”, rekao je Marsenić i podsetio da je na ovaj način Šabac stao rame uz rame sa Beogradom, Novim Sadom i Zrenjaninom, koji su svoje javne prostore imenovali po velikanima popularne kulture.

Istoga dana u 19 časova održana je i tribina „Sećanja savremenika“ čiji su gosti bili Dragan Ambrozić, programski direktor Doma omladine i Biljana Tomić urednica programa SKC u penziji. Svoja sećanja o Fleki, mladom slikaru koji je sredinom osamdesetih godina uveo nove umetničke prakse, o njegovom slikarskom senzibilitetu i neponovljivoj energiji na veoma emotivan način iznela je Biljana Tomić. Prvi kontakt sa Flekom, guruom beogradskog kluba Akdemija i kreatorom kultne emisije Šišmiš na radiju B92, na duhovit i plastičan način opisao je Dragan Ambrozić.

Prema rečima Katarine Janković Popović, autorke projekta „Fleka: Zvuk Znak Zrak“, ovo je nastavak akcije kojom se odaje počast poznatom Šapčaninu. Krajem novembra biće otvorena izložba slikarskih radova Miomira Grujića Fleke u Narodnom muzeju i multimedijalna postavka „Fleka: Zvuk Znak Zrak“ u galeriji Kulturnog centra u Šapcu.
Projekat „Zvuk, znak, zrak“ čija je ukupna vrednost 900. 000 din finansiran je sa 500.000 dinara od strane Ministarstva kulture i informisanja, sa 200.000 dinara od grada Šabac i 200.000 dinara sredstvima Kulturnog centra. Projekat se realizuje kroz nekoliko različitih aktivnosti i trajaće tri meseca:

Oktobar: oslikavanje prolaza iz Gospodar Jevremove ulice ka poslastičarnici Višnja. Prolaz će pored murala dobiti i naziv – Prolaz Miomira Grujića Fleke kao i info tablu na kojoj će se nalaziti najznačajniji podaci o osobi po kojoj je prolaz dobio naziv. Po zavšetku ovih poslova u Kulturnom centru će biti organizovana tribina na kojoj će se savremenici Miomira Grujića Fleke govoriti o njegovom delovanju tokom 80-tih i 90-tih godina.

Autorka projekta Katarina Janković Popović

Novembar: otvaranje izložbe u Narodnom muzeju i u Kulturnom centru. Izložba je dokumnetarnog karaktera i predstavlja omaž umetniku. U produkcijskom smislu zanimljiva i vizuelno atraktivna, predstavlja prvi produkcijski poduhvat Kulturnog centra. Izložba će biti dostupna Kulturnim centrima i galerijama širom Srbije.

Decembar: projekcija dokumentarnog filma o Miomiru Grujiću Fleki 22. decembra. Koprodukcija Kulturnog centra i produkcijskog studija Opušteni diktator.

Miomir Grujić Fleka 1. 6. 1954 – 11. 7. 2003. god.

Miomir Grujić Fleka bio je nezaobilazna figura šabačke i beogradske progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog veka. Rođen je 1954. godine u Šapcu i već kao srednjoškolac aktivno se uključuje u kulturni život grada kao član Kluba mladih stvaralaca Šapca i kolumnista u listovima Plamen, Susreti, Kolokvijum, i 25. maj.

Fleka je jedan od osnivača Zavičajnog kluba studenata koji se nalazio u Domu omladine, sadašnjem Kulturnom centru. Delovanje Kluba studenata vezano je za kultno mesto grada, klub Rupa, u kojem je Fleka bio programski urednik svih kulturnih sadržaja. Ovaj klub danas nosi njegovo ime.

Tvorac je i programski direktor čuvenog kluba Akademija u Beogradu. Tokom devedesetih godina, kao autor emisije Šišmiš na radiju B92, postaje zaštitni znak beogradske andergraund scene. Savremenici su ga nazivali Vergilije devedesetih, Slovenski vuk, Satiričar iz podzemlja i Glas andergraunda. Fleka je bio inspiracija za lik Crnog, glavnog junaka u filmu Crni bombarder. Polovinom devedesetih učestvuje u dokumentarnom filmu Zombietown, i u projektu Child in war, grupe KLF, gde je glas u numeri The Magnificent. Autor je multimedijalnih projekata Urbazona i Trotorok.

Miomir Grujić Fleka bio je magistar slikarstva i mutidisciplinarni umetnik čija je umetnička praksa zastupljena u svim važnijim istorijama savremene umetnosti post-jugoslovenskog prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: