"Rus po poreklu, Srbin po rođenju i Kanađanin po književnoj karijeri"

Na Univerzitetu Otava sutra će biti promovisana jedinstvena knjiga "Tolstoj i Tolstojeva" o piscu Lavu Nikolajeviću Tolstoju i njegovoj ženi Sofiji Andrejevnoj.

Izvor: Beta

Sreda, 01.11.2017.

11:04

Foto: YouTube Screenshot

Reč je o kritičkom izdanju - zbirci do danas sačuvanih pisama koje je Tolstoj pisao tokom skoro pet decenija. On je ukupno napisao 10.000 pisama, od kojih je 840 bilo adresirano na ženu.

Knjiga "Tolstoj i Tolstojeva" (Tolstoy and Tolstaya) delo je profesora ruske književnosti na Katedri za savremene jezike Univerziteta Otava Andreja Donskova, koji se u Kanadu doselio iz Srbije sredinom šezdesetih godina 20. veka.

Andrej Donskov je Rus po poreklu, Srbin po rođenju i Kanađanin po akademskoj (naučno-književnoj) karijeri. Jedan je od najvećih svetskih stručnjaka za delo, pa i ličnost Lava Tolstoja.

Dugogodišnji je profesor Univerziteta Otava na redovnim i poslediplomskim studijama. Više godina (1998-2012) bio je direktor Slavističke grupe na tom univerzitetu. Zaslužan je i za uspostavljanje Sporazuma o saradnji između Univerziteta Otava i Beogradskog univerziteta.

"Aktuelnost i vremenska neograničenost ove zbirke leži u činjenici da početak 21. veka sa svojim rastućim napetostima svedoči o obnovljenom i pojačanom interesovanju za delo i ličnost Lava Tolstoja kao pisca i filozofa, uključujući njegove društvene, estetske, verske i moralne poglede.!

"Tolstoj je predano želeo oslobađanje od zala svog vremena. On je bio ophrvan i posvećen pitanjima pravde, savesti, rata, revolucije i terorizma", izjavio je za agenciju Beta Donskov.

Prema njegovim rečima, "Sve to imalo je odraza i u Tolstojevom književnom delu, a bilo je pojačano i stalnim kritičkim učešćem i uticajem njegove žene Sofije".

"Te teme su instruktivne i aktuelne i u današnjem društvu", dodao je Donskov.

Pisma koja je pisala Tolstojeva žena se broje na hiljade. Mnoga otkrivaju njene ideje o društvu (deca, obrazovanje, moralna i verska pitanja, pomoć žrtvama gladi), ali i o književnosti i literarnoj i kulturnoj atmosferi 19. veka (tadašnji savremeni ruski pisci, književna estetika).

Interesantni su i zapisi Sofije Andrejevne o stvarnim događajima u (bračnom) životu s Lavom Nikolajevičem. Neke od tih epizoda Tolstoj je uneo i u svoja književna dela.

Profesor Donskov zaključuje da se "može reći da veza između života pisca i njegovog kreativnog procesa nigde nije očiglednije iskazana nego u pismima. Pisma su pouzdaniji vodič od memoara koji se obično pišu u poznijoj životnoj dobi i pod uticajem kasnijih događaja".

Andrej Donskov je unuk dede-imenjaka koji je sa najstarijim sinom, Andrejevim ocem, izbegao u Srbiju 1920. godine. Deda Andrej Nikolajevič Donskov bio je general Astrahanske kozačke vojske. Današnji kanadski profesor Andrej Donskov rođen je u Srbiji, a majka mu je Srpkinja Olivera Zdravković. Porodica Donskov živela je u Beogradu, u blizini današnje Gradske bolnice.

Mladi Andrej Donskov diplomirao je 1966. na slavističkim studijama i engleskoj književnosti, a potom i magistrirao na Univerzitetu Britanske Kolumbije.

Doktorirao je rusku književnost u Helsinkiju (Finska) 1972. godine. Predavao je na univerzitetima u glavnom gradu Britanske Kolumbije Viktoriji i Vaterlou u Ontariju. Od 1981. godine je na Univerzitetu Otava, gde je proglašen istaknutim profesorom.

Objavljivao je stručne, naučne radove i brojne knjige, a knjiga "Tolstoj i Tolstojeva" nadovezuje se na nagrađenu knjigu memoara Sofije Tolstoj "Moj život", koju je priredio i uredio.

Donskov je član i Kanadskog kraljevskog društva, Odeljenja za humanističke i društvene nauke i tečno govori i srpski jezik.

Među mnogobrojnim priznanjima koja su dodeljena Andreju Donskovu, izdvajaju se Puškinova medalja koju mu je dodelilo Međurodno udruženje profesora ruskog jezika i književnosti, kao i Tolstojeva medalja za izuzetan doprinos studijama o Tolstoju - Tolstojevog univerziteta u Moskvi.

On je podsetio na veze Tolstoja i Srbije i da je pre 107 godina Lav Tolstoj postao dopisni član SANU.

Unuci Lava Tolstoja, Ilija i Vladimir, emigrirali su u Srbiju posle Oktobarske revolucije. Ilija je došao u Beograd, a Vladimir u Novi Bečej. Tu su živeli do 1945.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: