Frankenštajn u Filharmoniji: Bečki kabare i svirka na igračkama

Čuveni HK Gruber predstavlja svoje kultno delo „Frankenštajn!!“ u okviru Pandemonijuma – ciklusa kamerne muzike Beogradske filharmonije, u četvrtak, 19. oktobra (Sala BGF, 19h).

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

10:29

Frankenštajn u Filharmoniji: Bečki kabare i svirka na igračkama
Foto: Beogradska filharmonija

Jedan od najatraktivnijih kompozitora savremene muzike, nastupiće kao dirigent, solista i šansonijer zajedno sa filharmoničarima koji će, pored svojih instrumenata, svirati i na – igračkama.

“Frankenštajn!! pan-demonijum za bariton-šansonijera i orkestar” nastao je na dečje, pretežno komične stihove, ukloplјene u muziku koju čini sinteza pop i narodne muzike, i bogate tradicije bečkog kabarea. U ovom komadu, pored Frankenštajna, nižu se različiti junaci - Supermen, Džejms Bond, Đango, Robinzon Kruso, Betmen i Robin, a filharmoničari će njihovo „herojstvo“ prikazati i na igračkama-instrumentima. Trubice, sirene, pištaljke, šmirgle, čegrtaljke, klavir-igračka, melodike, čine ovaj komad zabavnim i za slušanje i za gledanje:

„Koliko god da je slikovit ili zanimlјiv vizuelni efekat igračaka, ipak je njihova primarna uloga muzička, više nego zabavna – čak i plastični konjići koji zavijaju imaju svoju motivsko-harmonsku funkciju“, objasnio je HK Gruber.

Od premijere 1978. godine, pod upravom Sajmona Retla, ovo nesvakidašnje delo je izvedeno preko 1000 puta od strane najvećih svetskih orkestara i dirigenata , a naša publika će ga čuti prvi put. HK Gruber, jedan od najangažovanijih austrijskih savremenih kompozitora i izvođača često sarađuje sa kompozitorom Kurtom Švercikom čije će delo „Muzika preobraženja“ takođe biti izvedeno na ovom koncertu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: