Sinoć otvoren 6. GeteFest

Festival savremenog nemačkog filma "GeteFest" počeo je projekcijom filma "Vestern" u Dvorani Kulturnog centra Beograda pod sloganom "Stvarnost u fikciji", a trajaće do 11. oktobra nakon čega se program seli u novosadski i niški kulturni centar.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.10.2017.

08:48

Sinoć otvoren 6. GeteFest
Printscreen YouTube/KinoCheck/Die nile hilton affäre

Otvarajući šesto izdanje festivala, čiji su organizatori "Gete Institut" i Kulturni centar Beograda, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da ima izuzetno zadovoljstvo što već treći put ima priliku da poseti "GeteFest" u Beogradu.

"Istakao bih da se na ovom festivalu prikazuju najbolja ostvarenja nemačke produkcije i da "Gete Institut" svake godine pravo odličan izbor filmova. Pozivam Beograđane da dođu na festival i da uživaju u programu", poručio je Ditman.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi izbor od 11 nagrađivanih i zapaženih ostvarenja sa ovogodišnjeg Berlinala, kao i ostvarenja nominovana za Nemačku filmsku nagradu, a koja potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan…

Direktor "Gete Instituta" Frank Bauman izrazio je zadovoljstvo što je "GeteFest" u Srbiji postao tradicija, i naglasio da organizovanje ovako velikog festivala predstavlja nešto posebno za ustanovu koju vodi.

"Može se reći da nemački film jako dobro "živi". S jedne strane, prikazujemo stare proverene majstore poput Folkera Šlendorfa, ali tu su i zvezde nemačke kinematografije kao što je Fatih Akin. Trudimo se da zadovoljimo svačiji ukus i zato je slogan ovogodišnjeg festivala "Stvarnost u fikciji", rekao je Bauman.

Filmovima iz ovogodišnje nemačke produkcije zajedničko je to da aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Film "Vestern" Valeske Grizebah, kojim je otvoren festival, ima sve karakteristike vesterna - dobre, loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku.

Akciona komedija "Mirotvorci" Roberta Talhajma prati sudbinu nekadašnjih tajnih agenata Istočne Nemačke koji su ostali bez posla po ujedinjenju Nemačke, ali i dobili priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji.

Tu je i film "Afera Nil-Hilton" Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu.

Poseban segment programa čini nekoliko filmova koji se bave porodičnim odnosima: "Svet Vunderlinovih" Danija Levija, "U vremenima nestajuće svetlosti" (režija Mati Gešonek) i "Svetle noći" (Tomas Arslan).

"Gete Fest" prikazaće i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma "Čik" Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma "Povratak u Montok" Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša.

Karte po ceni od 250 dinara prodaju se na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: