"Autokrate koje donose nestabilnost su globalni trend"

Novi roman istoričara i novinara Miše Glenija "Nemezis - Jedan čovek i bitka za Rio" u izdanju Samizdata B92 predstavljen je sinoć u Beogradu. Predstavljajući knjigu o životu šefa narko-kartela u najvećoj faveli u Riju i brazilskom podzemlju, Miša Gleni govorio je i o vezama politike i kriminala. Bila je to prilika da ga, između ostalog, pitamo o sličnostima i razlikama u mehanizmima korupcije, vezama kriminala sa biznisom i politikom u ovom regionu i Južnoj Americi.

Izvor: insajder.net

Četvrtak, 05.10.2017.

11:09

foto: screenshot/youtube

Knjiga "Nemezis - Jedan čovek i bitka za Rio" čitaoce vodi u brazilsko podzemlje, u najveću favelu u Riju - Rosinju. U toj faveli gazdovao je Antonio Fransisko Bonfim Lopes, šef narko-kartela i možda najtraženiji kriminalac u Brazilu, poznat pod imenom Nem. Knjiga istražuje njegov život, ali i nečovečne uslove života u favelama.

Nem je nepovratno ušao u kriminalno podzemlje Rija nakon što je od lokalnog mafijaša pozajmio novac za lečenje bolesne kćerke. Knjiga je nastala na osnovu desetak intervjua koje je Gleni uradio sa Nemom posle njegovog hapšenja, ali i na osnovu zvanične dokumentacije, izjava policije, političara, advokata, žitelja Rosinje.

U trenutku hapšenja Nem je bio je deo razgranate mreže korupcije, nasilja, droge i politike u koju su, prema Glenijevim rečima, bili umešani političari, trgovci drogom, advokati, evangelistički pastori i policajci.

Miša Gleni tvrdi da žitelji Rosinje danas govore da bi se rado vratili u vreme kada je on rukovodio favelom, jer se uzdržavao od nasilja koje se, prema Glenijevim rečima, nakon olimpijade na velika vrata ponovo vraća u Rio.

Na promociji u knjižari Delfi sa autorom je razgovarao direktor Samizdata B92 Veran Matić.

Na njegovo pitanje da li je postao trend da se sigurnost koju obezbeđuju autokrate više ceni od nekih drugih vrednosti, zbog čega i Zapad danas na Balkanu više podržava politike stabilnosti nego reformi i demokratizacije, Gleni je istakao da su trend postale i autokrate koje donose nestabilnost, poput Trampa koji je na čelu najzrazvijenije demokratske države na svetu i pored svoje povezanosti sa ljudima iz kriminala. Kako kaže „populizam je zavladao svuda“

Miša Gleni je kao dopisnik britanskog "Gardijana" i Bi-Bi-Sija izveštavao sa Balkana i napisao je tri knjige o raspadu Jugoslavije.

Vanredni je profesor na Univerzitetu Kolumbija i savetnik britanske i američke vlade. Autor je knjiga Mekmafija - kriminal bez granica i Crna berza, koje su prevedene u 30 zemalja, kao i studija Pad Jugoslavije i Balkan između 1804. i 1999. Poslednjih godina Gleni učestvuje kao predavač na međunarodnim konferencijama o globalizaciji, organizovanom kriminalu, Jugoistočnoj Evropi i američko-evropskim odnosima. Prošle godine, kao gost Beogradskog bezbednosnog foruma bio je moderator u razgovoru tadašnjeg premijera, sada predsednika Srbije, Aleksandra Vučića sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Na pitanje zbog čega je nakon ubistva Zorana Đinđića prestao da piše o ovom regionu, Gleni je rekao da ga je otkriće o povezanosti organizatora tog ubistva sa kriminalcima u regionu podstaklo da napiše knjigu Mekmafija - kriminal bez granica. Kako navodi, tokom istraživanja o vezama kriminala na Balkanu, u Rusiji, Južnoj Americi, shvatio je da kriminal bolje shvata principe globalizacije nego legitimni biznis, piše "Insajder.net".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: