Serđo Kavandoli: La Linea je genijalna jer je jednostavna

"La Linea" je posebna, voljena i genijalna jer je izuzetno jednostavna, rekao je Tanjugu Serđo Kavandoli pre nego što je otvorio veliku strip izložbu "Živeo Kavandoli!" u čast svog oca i italijanskog animatora Osvalda Kavandolija večeras u u starom bioskopu "Vojvodina" u Pančevu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.10.2017.

08:55

Serđo Kavandoli: La Linea je genijalna jer je jednostavna
Serðo Kavandoli na izlozbi Ziveo Kavandoli! (Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ)

Izložbom u čast tvorca legendarnog crtanog filma "La Linea" započet je i program Festivala savremene umetnosti (Nova festival), koji se osim u Pančevu održava i u Beogradu i Kovinu.

Serđo Kavandoli je naglasio da je njegov otac uz pomoć jednog poteza animirao nešto što nema usta.

"Moj otac je radio sve sam u jednom malom studiju. Imao je papir A4 i olovku. Njegov karakter je bio podudaran sa karakterom animiranog lika koji je stvorio. Taj osećaj da prenese nijanse emocija tako jednostavnom tehnikom na papir, a zatim i televizijski ekran, učinio ga je slavnim", kazao je Serđo Kavandoli.

Na izložbi učestvuje stotinu strip autora iz celog sveta, među kojima i desetak autora iz Srbije.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i Pjero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznati animator u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznata japanska strip crtačica i animatorka.
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Pjero Tonin je kazao Tanjugu da je kao mali gledao "La Linea" na televiziji.

"Kada mi je Kavandoli postao učitelj, bio je to jedan od presutnih momenata u mom životu. Mene je Kavandoli učio da živim jer je bio radostan i veoma misleća osoba. U animaciji me je naučio sintezi, animaciji i komičnosti", kazao je Tonin.

On je naglasio da je današnja tehnologija učinila animaciju dostupnijom i jeftinijom za autore.

"Imamo internet, pametne telefone. Danas svaki animator može sam da radi i da na izuzetno lak način iskaže svoju kreativnost", kazao je Kavandoli.

Uz goste iz Italije u Pančevu su na otvaranju izložbe bili i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika: Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.
Piero Tonin (Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ)
U pratećim programima izložbe biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Serđo Kavandoli će 4. oktobra pričati o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine.

U tome će mu pomoći Pjero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

U utorak 10. oktobra dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje "Skrivene priče svedenih formi".
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ
Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama "Wireless Media", koji je osmislio Lazar Džamić pod nazivom "La Linea i marketing: Kako oživeti neživo".

U serijalu predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus tima.

Izložba se organizuje u okviru strip segmenta "Nova festivala", u partnerstvu sa Fondacijom muzeja industrije i rada (MUSIL) iz grada Breše i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, uz podršku Erste banke i kompanije "Merkator".
Foto: Tanjug / Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: