Ukida se filmski klasik nakon 34god: "Oluja na internetu je presudila"

Bioskop "Orfeum" u Memfisu, u državi Tenesi, objavio da će posle 34 godine prekinuti prikazivanje filma "Prohujalo sa vihorom" (Gone With the Wind) zbog navoda o rasnoj neosetljivosti u filmskom klasiku.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.08.2017.

19:40

Ukida se filmski klasik nakon 34god:
Foto: Youtube Screenshot

Njujork tajms piše da je "Orfeum" u prethodne 34 godine prikazivao taj film u okviru serijala klasika.

Poslednji put je prikazan 11. avgusta, istog dana kad se odigrao miting belih nacionalista u Šarlotsvilu, u Virdžiniji. Nakon toga je bioskop dobio brojne pritužbe putem društvenih mreža koji su osudili način predstavljanja Afroamerikanaca u filmu i romantizovanog prikaza Konfederacije i Juga.

"Nedavno prikazivanje 'Prohujalo sa vihorom' je izazvalo brojne komentare. 'Orfeum' ih je sve pažljivo razmotrio. Kao organizacija čija misija je da zabavi, obrazuje i prosvetli zajednice kojima služi, 'Orfeum' ne može da prikazuje film koji je neosetljiv prema velikom delu lokalne populacije", rekao je predsednik "Orfeuma" Bret Beterson.

On je rekao da je i pre ovogodišnje projekcije bilo zabrinutosti ali da je "oluja na društvenim mrežama ove godine presudila".

Ukidanje projekcija je naišlo na osudu jednog dela korisnika interneta, a neki smatraju da je ta odluka bioskopa "uvreda za sve glumce i članove ekipe koji su radili na filmu".

Film Viktora Fleminga iz 1939, sa Vivijen Li i Klarkom Gejblom u glavnim ulogama, prati naslednicu plantaže Skarlet O'Haru tokom i nakon Gradjanskog rata.

"Prohujalo sa vihorom" je osvojio 10 Oskara, a glumica Heti Mekdenijel je dobila tu nagradu za sporednu žensku ulogu i tako postala prva Afroamerikanka dobitnica najprestižnije filmske nagrade za ulogu robinje Memi.

Film je adaptacija romana američke spisateljice Margaret Mičel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: