Počeli "Sinđelićevi dani"

"Sinđelićevi dani" počeli su juče, a na programu koncerta su bile "Igre i zvuci Balkana".

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.08.2017.

12:17

Počeli
Foto: Tanjug Video Screenshot

"Sinđelićeve dane", u Ulici Kriva čaršija, kraj monumentalnog spomenika Stevanu Sinđeliću pred oko hiljadu građana Svilajnca i Resave, otvorio je zamenik predsednika opštine Svilajnac Miroslav Marinković.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine. Manifestacija se završava 12. avgusta koncertom Vlatka Stefanovskog.

Večeras, drugog dana manifestacije, biće pestavljena knjiga novinara i publiciste Gojka Zorića iz Svilajnca, "Stevan Sinđelić, potomstvo u čast legendarnom junaku".

U četvrtak 10. avgusta, na programu je Koncert grupe "Divanhana", rok sevdah benda iz Sarajeva. Pretposlednjeg dana, 11. avgusta, KUD "Sinđelić" održaće koncert.

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša. "Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje", zapisali su hroničari tog vremena.U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka. Od lobanja srpskih ratnika Turci su posle toga sazidali Ćele kulu u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: