Uručena prva nagrada "Gavrilo Princip"

Božici Slavković i Nedeljki Perišić Bjelanović, prvim dobitnicima novoustanovljene nagrade "Gavrilo Princip", koja se dodeljuje u dve kategorije - za najbolji književni rad i istorijsku studiju, priznanje je uručeno danas u Vukovoj zadužbini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.07.2017.

15:52

Uručena prva nagrada
foto: thinkstock

Božica Slavković je osvojila nagradu za studiju "Političke, ekonomske i kulturne prilike na Kosovu i Metohiji 1929-1941", a Perišićeva za studiju "Poetika proze Momčila Nastasijevića".

Obrazloženje za naučni rad iz istorijskih nauka podneo je profesor Ljubodrag Dimić, koji je bio predsednik Komisije i mentor Božice Slavković za doktorski rad.

On je u obrazloženju naveo da su političke i ekonomske prilike na Kosovu predstavljale osnovni predmet istraživanja ovog rukopisa, ali gde god je bilo potrebno prekoračivanje navedenih hronoloških okvira, autorka je to uradila veoma vešto i uspešno.

"Posebno je sagledan uticaj koji je na Kosovu i Metohiji vršila velikoalbanska ideja kao i nastojanje državne ideologije integralnog jugoslovenstva da integriše taj prostor u okvirima jugoslovenske države", piše u obrazloženju odluke o dodeljivanju nagrade.

Prema oceni Komisije, istraživanje je tematski novo i originalno, po strukturi razuđeno, ali misaono koherentno, faktografski izuzetno bogato, po dostignutim rezultatima inventivno i vredno.

U obrazloženju odluke o dodeli nagrade za književno delo "Poetika proze Momčila Nastasijevića", koje je pročitao predsednik Komisije profesor Dušan Ivanić, kaže se da je rad Nedeljke Perišić veoma pronicljiva analiza proze jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika.

U obrazloženju se navodi da je ovim radom dato novo, pouzdano, argumentovano tumačenje proze ovog pisca i pronalazi se, kako sama autorka kaže, "onaj implicitni unutrašnji, imanentni poetični sklop koji čine svi pojedinačni aspekti Nastasijevićevog proznog diskursa".

Nagrada, koju su ustanovile dve izdavačke kuće "Prosveta" i "Princip", sastoji se iz povelje, 500 evra i objavljivanja nagrađenih radova.

O odluci da se pokrene ova nagrada govorio je direktor izdavačke kuće "Prosveta" Dragan Milenković, koji je podsetio da je odluka doneta 2014. kada je obeležena stogodišnjica od atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda koji je izvršio Gavrilo Princip.

Milenković je naglasio da je danas Principov rođendan i da bi imao 123 godine, a nagrada je svojevrsna rehabilitacija Principa "kao velikog srpskog rodoljuba, a ne teroriste kako ga mnogi istoričari na zapadu i danas nazivaju".

Direkor izdavačke kuće "Princip" Predrag Jeremić podvukao je da ova nagrada treba trajno da čuva uspomenu na borbu pripadnika Mlade Bosne za oslobođenje Bosne i Hercegovine od austrougarske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: