Film "Skupljači perja", važan segment promocije romske kulture

Pola veka kultnog filma "Skupljači perja" Aleksandra Petrovića obeleženo je multimedijalnim umetničkim događajem "Dopusti da budem Rom", na kojem su organizatori podsetili na važnost negovanja romske umetnosti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

08:32

Film
Printscreen YouTube/klasiktv

U bašti beogradskog kafića sinoć su se okupili predstavnici kulturne scene slaveći 50 godina od kako je snimljen film "Skupljači perja", koji se smatra jednim od najznačajnih filmova "crnog talasa" jugoslovenske kinematografije.

O filmu, jednom od šest iz bivše Jugoslavije kojem je pošlo za rukom da bude nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, govorio je direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković.

Acković je Tanjugu rekao kako je i romsku, kao i svaku drugu kulturu, veoma bitno promovisati.

"Promociju romske kulture i umetnosti ne rade Romi i to je veliki problem", rekao je on, navodeći da se mnogi uče upravo na romskoj kulturi a ne promovišu je, dok se, s druge strane, samim Romima često ni ne pruža prilika da to rade.

Film "Skupljači perja" je, ističe on, između ostalog značaj zato što je podigao interesovanje za romsku umetnost.

"To je prvi film koji je uradio tako nešto sa autentičnim likovima. Ono po čemu su "Skupljači" poznati nisu Olivera (Katarina) i Bekim (Fehmiu), već veliki broj Roma koji je u njemu učestvovao", kaže Acković.

On je naveo da je za 50 godina od kada je film snimljen, postignut veliki napredak, ali da će u onom trenutku kada romska populacija bude imala svoje subjekte kulture, moći da radi ono što rade i ostale populacije.

Programska urednica Galerije Polet Jelena Pavlović rekla je Tanjugu da će se romska kultura slaviti i u sredu, kada će Olivera Katarina, koja je glumila u "Skupljačima perja", predstaviti svoju knjigu "Aristokratsko stopalo" u kojoj, između ostalog, govori i o jednom od najpoznatijih jugoslovenskih ostvarenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: